Tampereen raitiotie

Tampereelle rakennetaan raitiotie sujuvoittamaan arkea sekä tukemaan kaupungin kasvua ja kehitystä. Raitiotie tulee palvelemaan joukkoliikenteen ruuhkaisimpia osuuksia ja kaupungin voimakkaita kasvusuuntia. Raitiotie on turvallinen, luotettava ja helppokäyttöinen kulkutapa kaikille ikäryhmille, ja sillä matkustaminen on esteetöntä.

Lisää tietoa raitiotiestä ja raitiovaunusta Tampereen kaupungin verkkosivuilla ja Tampereen Ratikan sivuilla


Kasvun ja kehityksen mahdollistaja

Raitiotien varrelle voidaan sijoittaa uusia asuinalueita, sillä se houkuttelee lähelleen palveluita ja työpaikkoja. Katu- ja kaupunkiympäristön viihtyisyys lisääntyy, kun kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edellytykset paranevat ja liikenteen aiheuttamat melu, pöly ja tärinä vähenevät.

Raitiotie tarjoaa asukkaille uuden sujuvan liikkumismahdollisuuden. Se yhdistää kodit, koulut, työpaikat ja palvelut.

 

 

  • Tampere kasvaa vuosittain yli 2000 uudella asukkaalla
  • Tampere on vilkas ja kehittyvä matkailu- ja tapahtumakaupunki
  • Tampereella on lähes 40 000 korkeakouluopiskelijaa
  • Raitiotie on tehokas ja taloudellinen joukkoliikenneratkaisu kapealle kannakselle

Raitiotie rakennetaan kahdessa vaiheessa

 

Tampereen raitiotie rakennetaan kahdessa vaiheessa. Osa 1  toteutetaan vuosina 2017–2021. Ensimmäinen osa sisältää raitiotien radat ja pysäkit Pyynikintorilta itään Hervantajärvelle ja yliopistolliselta keskussairaalalta Hatanpään valtatielle. Lisäksi rakennetaan varikko Hervantaan.

Raitiotien osa 2 sisältää osuuden Pyynikintorilta Lentävänniemeen. Sen toteuttamisesta päätetään Tampereen kaupunginvaltuustossa viimeistään syksyllä 2020. Osan 2 suunnittelu on käynnissä ja rata on tavoitteena rakentaa  vuosina 2021–2024.

Raitiolinjaston pituus on yhteensä noin 24 km. Liikennöinnin ensimmäisellä osalla on määrä alkaa vuonna 2021.

 

 


Luotettavaa ja esteetöntä matkantekoa

 

 

Raitiovaunut kulkevat päiväsaikaan 7,5 minuutin vuorovälein. Keskustassa vuoroväli on 3–4 minuuttia. Vaihtopysäkeillä voi siirtyä bussista raitiovaunuun katetun laiturin yli ilman kynnyksiä ja kadun ylittämisen tarvetta.

 

 

 

Raitiotien ensimmäisen osan linjasto ja matka-ajat.
Raitiotien ensimmäisen osan linjasto ja matka-ajat.

 

 

Raitiovaunuilla on yhteisiä kaistoja bussien ja/tai henkilöautojen kanssa Hämeenkadulla, Insinöörinkadulla ja Tekunkadulla. Muilla osuuksilla raitiovaunut kulkevat omilla kaistoillaan.  Raitiovaunun liikennöinnin keskinopeus on 19–22 km/h ja suurin liikennöintinopeus on 70 km/h, mikä on mahdollista esimerkiksi Hervannan valtaväylän rinnalla omalla kaistalla ajettaessa. Hervannasta keskustaan ajoaika on noin 20 minuuttia ja Keskustorilta Taysin pääovelle noin 10 minuuttia.

 

 

 

  • Raitiovaunun matkustajakapasiteetti 264 henkilöä
  • Istumapaikkoja vaunussa on 104 kpl.
  • Vuoroväli 7,5 minuuttia
  • Pysäkkilaiturin pituus 47 m

 

Tampereen raitiotie on turvallinen, helppo ja esteetön kulkutapa kaikille käyttäjäryhmille. Raitiovaunun kulku on tasaista ja matkustaminen miellyttävää ja turvallista.

Raitiovaunut ovat matalalattiaisia nivelvaunuja. Vaunun lattian korkeus katutasosta on 35 cm ja myös laiturit tehdään samaan korkeuteen. Laitureille tulee luiskat molempiin päihin, joten raitiovaunuihin pääsee helposti niin pyörätuolilla, rollaattorilla kuin lastenvaunuilla.