Tampereen raitiotien ensimmäiset kiskot asennetaan Hervantaan

Tampereen raitiotien ensimmäiset kiskot tuodaan Hervantaan 18.5. Hervannan Insinöörinkadun ja Kanjoninkadun risteysalueelle rakennetaan raitiotien ensimmäinen kiintoraideosuus, jossa kiskot asennetaan kiinteästi betoniin. Nyt tehtävä osuus on ensimmäinen osa Hervantaan toteutettavasta kaksoisraiteesta.

Kiskojen asennus millimetrintarkkaa työtä

Kiskot tuodaan Hervantaan rekan lavetilla, josta ne nostetaan paikoilleen ja asemoidaan betonivalua varten. Kiskojen asennus on tarkkaa työtä, sillä valuvaiheessa kiskon on sijaittava millimetrin tarkkuudella oikeassa kohdassa. Betonivalu toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen kestää noin neljästä kuuteen tuntia. Ensimmäisen valun jälkeen betonin annetaan kuivua yhdestä kolmeen vuorokautta, jonka jälkeen toteutetaan pintaosan valaminen. Sen jälkeen alue pinnoitetaan asfaltilla, jotta se voidaan ottaa jälleen ajoneuvoliikenteen käyttöön. Kaikkiaan työ kestää noin kaksi viikkoa.

Hervannan ensimmäisen kiintoraidelaatan pituus on 22,5 metriä. Kiskot ovat ns. urakiskoa, jotka asennetaan 18 metrin pituisina paloina ja hitsataan jatkuviksi paikan päällä. Kiskot myös eristetään kumilla, millä hallitaan sähkön hajavirtoja, vähennetään kiskopyöräkontaktista aiheutuvaa ääntä ja tärinää sekä lisätään matkustusmukavuutta.

Metri nyt asennettavaa urakiskoa painaa noin 60 kiloa. Lopputilanteessa kiskojen pinta on samalla tasolla kadunpinnan asfaltin kanssa, mikä mahdollistaa raitiotien kiskojen päällä myös ajoneuvoliikenteen. Sekaliikennekaistoilla sekä risteysalueilla kiintoraidelaatta rakennetaan koko kaksoisraiteen leveydelle.

Ennen kiintoraidelaatan ja kiskojen asennusta alueella on tehty louhintaa, radan pohjatöitä sekä siirretty kunnallistekniikkaa, johtoja ja putkia pois radan alta. Hervannassa tehdään tänä vuonna töitä Insinöörinkadulla välillä Kanjoninkatu–Opiskelijankatu sekä Teekkarinkatu–Atomipolku. Hermiankadulla työskennellään tänä vuonna Hervannan valtaväylän ja Visiokadun välillä.

Tänä vuonna kilometrin verran kaksoisraidetta

Kuluvana vuonna tehdään paljon johto-ja putkisiirtoja. Näin varmistetaan, että raitiotien alle ei jää pitkittäissuuntaisia johtoja tai putkia, joiden huolto ja korjaaminen tulevaisuudessa häiritsisi raitiotieliikennettä. Johto-ja putkisiirtojen jälkeen kaikki raitiotien vaatimat kerrosrakenteet, kiintoraidelaatta, kiskot ja pintarakenteet tehdään valmiiksi asti työalueeksi rajatulla alueella. Raitiotien sähköratarakenteet asennetaan myöhemmin.

Raitiotie rakentuu osista, jotka neljän vuoden rakennusaikana liitetään vaiheittain toisiinsa. Tänä vuonna valmista kaksoisraidetta rakennetaan noin kilometrin verran. Raitiotien ensimmäisen osan Hervanta–keskusta–Tays linjaraiteiston kaksoisraidetta rakennetaan yhteensä 15 kilometriä. Seuraavaksi kiintoraidelaattaa ja kiskoja asennetaan Itsenäisyydenkadulla.

Nyt Hervantaan asennettavat kiskot on valmistettu Luxemburgissa, josta ne on kuljetettu Belgian Antwerpeniin ja laivattu sieltä Helsinkiin Vuosaaren satamaan. Kiskojen valmistaja on kansainvälinen teräs- ja kaivosyhtiö ArcelorMittal, jolla on toimintaa lähes 80 maassa. Kaikkiaan kiskoja asennetaan Tampereen raitiotien ensimmäiseen osan linjalle ja varikolle yhteensä 65 kiskokilometriä.

Tampereen raitiotien raideleveys on 1435 mm eli sama joka muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa on yleisesti käytössä. Helsingin raitiotien raideleveys on 1000 mm. Suomen rataverkolla junien raideleveys on 1524 mm.

 

Infoboksi:

  • Tampereen Raitiotien ensimmäiset kiskot saapuivat Hervantaan 18.5.
  • nyt asennetaan kiskoja yhteensä noin 100 metriä kaksoisraiteena
  • kiskot kiinnitetään paikalla valettavaan betoniseen kiintoraidelaattaan
  • metri urakiskoa painaa noin 60 kiloa
  • Tampereen raitiotien raideleveys on 1435 mm
  • työvaihe kestää noin kaksi viikkoa
  • vuonna 2017 Tampereen raitiotielle valmistuu kaksoisraidetta noin kilometri