Lentävänniemen ja Niemenrannan raitiotietyöt valmistumassa – loppukesän aikana tehdään viimeistelytöitä

Raitiotietyöt Lentävänniemessä ja Niemenrannassa ovat valmistumassa. Suurin osa töistä valmistuu juhannukseen mennessä, ja loppukesällä alueella tehdään enää viimeistelytöitä. Raitioliikenne Lentävänniemeen alkaa reilun puolen vuoden päästä, 7. tammikuuta 2025.

”Kevään ja alkukesän aikana työt ovat keskittyneet lähinnä Halkoniemenkadun ja Pyhällönpuiston päällysrakenne- ja pintatöihin. Pääosa Federleynkadun, Kehyskadun ja Lielahdenkadun raitiotie- ja katutöistä valmistuivat jo viime vuoden lopulla”, Lentävänniemen lohkon projektipäällikkö Erkka Selonen kertoo.

Lentävänniemen lohkolla on tehty tänä vuonna myös sähköratatöitä ja teknisten järjestelmien, kuten liikennevalojen, katuvalaistuksen sekä ohjaus- ja turvalaitteiden, asennuksia. Sähköratatöiden viimeistelyjä jatketaan vielä heinäkuussa. Lisäksi heinä-elokuussa tehdään liikennevalojen käyttöönottotestejä sekä loppuja pintarakenteiden viimeistelyjä.

Halkoniemenkadulla on tehty viimeisiä pintatöitä. Kuva: Pasi Tiitola

Raitiotietöiden lisäksi uusittu kunnallistekniikkaa ja katurakenteita

Raitiotien rakentaminen aloitettiin Lentävänniemessä ja Niemenrannassa maaliskuussa 2022. Ensimmäisiä työvaiheita olivat johto- ja putkisiirrot, joita ennen tehtiin raitiotietöiden vaatimat liikennejärjestelyt ja työalueiden rajaamiset. Esimerkiksi Federleynkadun bussiliikenne siirrettiin Lielahdenkadulle ja kadun autoliikennettä rajattiin. Lisäksi Kehyskadun ja Lielahdenkadun kiertoliittymä muutettiin T-risteykseksi. Näin varmistettiin töiden turvallinen ja sujuva eteneminen.

”Putki- ja johtosiirtojen jälkeen kaduilla aloitettiin ratapohjan rakentaminen, ja alueen ensimmäiset raitiotiekiskot asennettiin Federleynkadulle jo toukokuun lopulla 2022. Päällysrakennetyöt Federleynkadulla ja Kehyskadulla valmistuivat saman vuoden lopulla, jolloin myös Kehyskadun ja Lielahdenkadun kiertoliittymä avattiin takaisin käyttöön”, Selonen kertaa.

Federleynkadun raide- ja katutyöt valmistuivat suurilta osin jo viime vuonna. Kuva: Pasi Tiitola

Raitiotien rakentamisen yhteydessä kaikilla kaduilla on uusittu kunnallistekniikkaa, autoliikenteen ajoratoja sekä jalankulku- ja pyöräväyliä. Työt Lentävänniemen lohkolla ovat edenneet sujuvasti ja aikataulussa koko rakentamisen ajan. Vuoden 2023 aikana alueella valmistui suurin osa raitiotie- ja katurakennustöistä, kuljettajien taukotila Pyhällönpuiston päätepysäkille sekä sähkönsyöttöasema Kehyskadulle.

”Kesän jälkeen Lentävänniemen ja Niemenrannan alue on koeajoja vaille valmis raitioliikenteen käyttöön. Kiitän tässä vaiheessa kaikkia alueen asukkaita ja toimijoita hyvästä yhteistyöstä ja kärsivällisyydestä rakentamisen aikana. Tervetuloa Ratikan kyytiin tammikuussa”, Selonen toivottaa.

Pyhällönpuiston päätepysäkki pääsee käyttöön tammikuussa 2025, kun Ratikkaliikenne Lentävänniemeen alkaa. Kuva: Pasi Tiitola

Lentävänniemen lohkon työt 2022–2024

  • Uusittu kunnallistekniikkaa kaikilla raitiotiekaduilla eli Federleynkadulla, Kehyskadulla, Lielahdenkadulla ja Halkoniemenkadulla
  • Rakennettu kaksoisraidetta noin 1,7 km
  • Uusittu jalankulku- ja pyöräväyliä noin 2,5 km
  • Rakennettu sähkönsyöttöasema sekä kuljettajien taukotila
  • Tehty kolme raitiopysäkkiä: Niemenranta, Lentävänniemi ja Pyhällönpuisto