Maaliskuu maata näyttää – raitiotien rakentaminen vilkastuu keväällä

Raitiotieallianssin kuukausitiedote 3/2019

Kevään myötä raitiotien rakentaminen vilkastuu kaikilla rakentamislohkoilla keskustassa, Kalevassa, Hervannan valtaväylällä, Hervannassa ja varikolla. Helmikuussa käynnistyivät jo maanrakennustyöt Etelä-Hervannassa Hervantajärven alueella ja kaikilla lohkoilla on lisäksi tehty vesijohto- , kaapeli- , hulevesi- ja viemäritöitä. Hervanta sai uusia katupuita, kun Insinöörinkadulla istutettiin helmikuun alussa koivuja kadun pohjoispäähän.

Alkuvuonna suljettu Koskikadun liittymä Hämeenkadulle avattiin jälleen väliaikaisesti liikenteelle. Liittymä suljetaan uudestaan kesäkuussa, kun alueelle rakennetaan kiintoraidelaattaa ja asennetaan kiskot. Yötöitä on tehty ajoittain keskusta-alueella sekä Hervannan valtaväylällä, jossa on asennettu raitiotien sähköradan rakenteita ja ajojohtimia. Yötöitä jatketaan silloin, kun se turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden vuoksi on järkevää.

 

Insinöörinkatu sai uusia katupuita helmikuun alussa
Insinöörinkatu sai uusia katupuita helmikuun alussa

Keskusta

Pirkankadulla jatkuu vesijohto- ja jätevesilinjan rakentaminen Pyynikintorilta Sepänkadulle. Mirkka Rekolan puistoon tulevalla sähkönsyöttöasemalla tehdään elementtiasennuksia.

Hämeenkadulla Kuninkaankatu–Aleksis Kiven katu -välillä jatkuvat maaliskuussa sähkörata- ja valaisinpylväiden perustusten asennukset sekä tulevien katupuiden kasvualustojen rakentaminen. Keskustorilla vesijohto- ja hulevesilinjojen poikitukset etenevät. Työalue muuttuu töiden edetessä, mikä vaikuttaa hieman jalankulkureitteihin ja ajolinjoihin. Koskikadun ja Pellavatehtaankadun välillä jatkuu hulevesi- ja kaapelireittien rakentaminen. Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien liittymässä jatketaan johto- ja putkilinjojen siirtoa. Hämeenkadun itäpäässä kadun reuna-alueilla jatketaan myös johto- ja putkisiirtoja, yhdistettyjen sähkörata- ja valaisinpylväsperustusten asennusta sekä kasvualustan tekemistä tuleville katupuille. Töiden vuoksi Hämeenkadun pohjoispuolen pysäkkejä siirretään hieman, mutta pysäkit säilyvät samassa korttelissa kuin tällä hetkellä. Lisäksi Tuomiokirkonkadun kohdalla sijaitsevaa suojatietä joudutaan siirtämään hieman töiden edetessä.

Itsenäisyydenkadulla rautatien alittavassa tunnelissa on aloitettu ratapohjien teko tunnelin eteläaukossa sekä tukimuurin rakentaminen. Töitä varten tunneliaukon molempiin päihin on asennettu sääsuoja. Sähkönsyöttöaseman rakentamistyöt Tullintorin pysäköintihallin vieressä etenevät suunnitelmien mukaan.

Itsenäisyydenkadun tunnelissa tehdään ratapohjia sääsuojan avulla
Itsenäisyydenkadun tunnelissa tehdään ratapohjia sääsuojan avulla

 

Kaleva

Vieritiellä Taysin alueella jatketaan viemäritöitä. Kun viemäreiden suojaputkitukset ovat valmiit, alkavat kaivannon täyttötyöt ja tukiseinän purkaminen. Taysin vanhan autotallirakennuksen purkutyöt käynnistyvät maaliskuun alussa. Sammonaukiolla kaapelireittityöt saadaan valmiiksi lähiviikkoina. Rieväkadulla sähkönsyöttöaseman rakentamistyöt etenevät suunnitelmien mukaan.

Rieväkadulta Hervannan valtaväylälle tehdään kiskojen hitsausta
Rieväkadulta Hervannan valtaväylälle tehdään kiskojen hitsausta. Kuva: Pasi Tiitola

Hervannan valtaväylä

Valtaväylän varrella hitsataan kiskoja ensi kesän kiskoasennuksia varten. Kiskot on tuotu alueelle 18 metrin pituisina ja niistä hitsataan nyt pidempiä osuuksia valmiiksi radan varteen. Hitsaustöistä ei aiheudu liikennevaikutuksia, mutta työt tehdään koneellisesti, joten alueella on jonkin verran työmaaliikennettä.

Hervannan valtaväylän varrella jatketaan myös raitiotien ajojohtimien ja ripustusorsien asennusta. Töitä tehdään tarvittaessa yöaikaan, ja töistä saattaa aiheutua ajoittain liikennevaikutuksia liittymäalueille, jolloin liikennettä hoidetaan paikalla liikenteenohjaajien toimesta. Sähköratapylväiden varustelua ja ajojohtimien asennuksia jatketaan Hervannan suuntaan ja sen jälkeen Hervannassa. Myöhemmin syksyllä ajojohdintyöt jatkuvat Kalevassa ja keskusta-alueella. Hallilassa jatkuu myös sähkönsyöttöaseman varustelu ja Hallinojan ratasillalla valumuotin rakentaminen sekä kannen raudoitus.

Ajojohtimien asennusta Hervannan valtaväylällä helmikuussa 2019. Kuva: Pasi Tiitola
Ajojohtimien asennusta Hervannan valtaväylällä helmikuussa 2019. Kuva: Pasi Tiitola

Hervanta

Hervannan sähkönsyöttöasemalla jatkuu aseman tekninen varustelu. Insinöörinkadun länsipuolella, Arkkitehdinkadulta Atomipolulle päin, tehdään kunnallistekniikan töitä. Tohtorinpuiston pohjoispäässä, Arkkitehdinkadun eteläpuolella on aloitettu sähkönsyöttöaseman rakennustyöt. Ratapohjan rakentaminen etenee Tohtorinpuistossa Hervannan valtaväylän länsipuolella kohti Ruskontietä, jonka vuoksi alueelle on tehty jalankulku- ja pyöräilyväylien muutoksia.

Tohtorinpuiston eteläpäässä, Ruskontien liittymäalueella, on töiden vuoksi jouduttu sulkemaan kevyen liikenteen reittejä. Niitä korvaamaan on otettu käyttöön Ruskontien liittymän eteläpuolella uusi jalankulku- ja pyöräilyreitti. Tohtorinpuiston eteläosassa tehdään louhintoja ja jatketaan pumppaamon rakentamista.

Tulevalla Makkarajärvenkadulla on aloitettu raitiotiehen liittyvät maanrakennustyöt pintamaiden poistolla. Jatkossa alueella tehdään myös louhintaa, maaleikkauksia ja maamassojen vaihtoa. Raitiotieallianssi rakentaa alueelle raitiotien lisäksi uuden asuntoalueen kunnallistekniikkaa sekä alikulkukäytävän. Töiden vuoksi autoliikenteelle on tehty Ruskontien eteläpuolelle kiertotie, joka otettiin käyttöön helmikuun lopulla.

Hervannassa Ruskontien kiertotie päällystettiin helmikuun lopulla
Hervannassa Ruskontien kiertotie päällystettiin helmikuun lopulla

Varikko

Hervannan raitiovaunuvarikon tontilla työt jatkuvat varikkorakennusten sisätiloissa. Varikon korjaamohallissa ja toimisto-osassa asennetaan väliseiniä. Lattioiden valutyöt ovat valmistumassa, ja säilytys- sekä korjaamohallissa valmistaudutaan kiskojen asennukseen sisätiloissa. Varikon korjaamohallissa on aloitettu julkisivujen isojen lasi-ikkunoiden asennukset. Hallien ja erkkereiden vesikatot ovat valmiit.

Varikon korjaamohalliin on asennettu isot ikkunat
Varikon korjaamohalliin on asennettu isot ikkunat

Raitiotien länsiosan suunnittelu etenee

Raitiotien osan 2 (keskusta-Lentävänniemi) ensimmäiset katusuunnitelmat ovat yhdyskuntalautakunnan käsiteltävänä 5. maaliskuuta. Ensimmäisten katujen rakentamissuunnittelun ja kustannuslaskennan pohjana toimivien toteuteutussuunnitelmien on tarkoitus valmistua maaliskuun loppuun mennessä. Raitiotieallianssi jatkaa kevään aikana raitiotien länsiosan suunnittelua. Lielahdessa Lielahtikeskuksessa järjestetään 12.3. yleisötilaisuus alueen maankäyttö- ja raitiotiesuunnitelmista. Tavoitteena on, että raitiotien osan 2 rakentamisesta saadaan päätös Tampereen kaupunginvaltuustosta syksyllä 2020.

Tampereen Ratikan maketti keräsi runsaasti yleisöä

Tampereen Ratikan mallikappale, maketti, esiteltiin kuntalaisille Tampere-talon Sorsapuistosalissa 21.-26.2.2019. Samalla yleisö pääsi äänestämään vaunun sisätilojen kuoseista. Makettinäyttelyn yhteydessä kerrottiin myös raitioliikenteen virallinen aloituspäivä, joka on 9.8.2021. Näyttelyä kävi katsomassa runsaslukuinen yleisö, useita tuhansia ratikasta kiinnostuneita. Lisätietoa Tampereen Ratikan sivuilta.

Ratikan makettiin kävi tutustumassa yli 15 000 kiinnostunutta
Ratikan makettiin kävi tutustumassa yli 15 000 kiinnostunutta