Raitiotieallianssin kesäkuu

Toukokuun 18. päivä tuli kuluneeksi vuosi ensimmäisten kiskojen asentamisen alkamisesta Hervannassa. Tänä keväänä kiskoja löytyy jo kaikilta rakennuslohkoilta ja kaksoisraidetta on rakennettu yli 1200 metriä. Toukokuussa kiskoja ilmestyi Pirkankadulle, Hämeenkadun molempiin päihin, Sammonkadulle, Tekunkadulle, Ensitielle ja Insinöörinkadulle.

Kaupunki aloitti kokeilun, jossa bluetooth-majakoilla lähetetään tietoa rakentamisen etenemisestä ja liikennejärjestelyistä lähellä oleviin älypuhelimiin.

Hämeenkadun itäpäähän saapui ensimmäinen kiskokuorma 29.5.
Hämeenkadun itäpäähän saapui ensimmäinen kiskokuorma 29.5.

 

Kesäkuu

Keskusta

Pyynikintorin tulevalla raitiotiepysäkkialueella tehdään kaapelitöitä. Pirkankadulla Mariankadun ja Hämeenpuiston välillä tehdään pohjia radalle ja asennetaan kiskoja paikoilleen.

Hämeenkadulla Tuulensuussa naputellaan ja saumataan nupukiviä, asennetaan perustuksia pylväille ja tehdään rakennekerroksia jalkakäytäville ja pyöräkaistoille. Näsilinnankadun ja Kuninkaankadun välillä rakennetaan pohjia radalle ja asennetaan kiskoja. Kuninkaankadun ja Aleksis Kiven kadun välillä tehdään kaivuutöitä, kaapeliputkituksia ja vesihuoltolinjoja.

Hämeenkadun itäpäässä Pellavatehtaankadun ja Aleksanterinkadun välillä tehdään vesijohdon siirtotöitä. Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun välillä rakennetaan kiintoraidelaattaa ja asennetaan kiskoja. Rautatienkadun risteyksessä tehdään vesihuoltolinjoja ja kaapeliputkituksia.

Posteljooninpuistossa saadaan puistosuunnitelman mukaiset työt valmiiksi kesäkuun aikana. Rautatieaseman alittavassa tunnelissa kuukauden töitä ovat tukimuurin rakentaminen ja vesihuoltolinjojen poikittaiset asennukset.

Itsenäisyydenkadulla viimeistellään Attilan tukimuurin muutoksia. Liikennejärjestelyt Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun risteyksessä muuttuvat viikolla 25, kun kääntyminen Itsenäisyydenkadulta pohjoiseen Tammelan puistokadulle päättyy. Aaltosenkadun ja Salhojankadun välillä tehdään ratalaatan pohjia. Sampolan pysäkillä on jo pysäkkikatosperustukset ja paasikivet valmiina, nyt tehdään täyttötöitä ja kiveystä.

Pirkankadulle tuotiin ensimmäiset kiskot yöllä 22.5.
Pirkankadulle tuotiin ensimmäiset kiskot yöllä 22.5.

Kaleva

Sammonkadulla tehdään kesäkuussa koerakenteet ja -kylvöt nurmiraiteelle. Välillä Kaalamonaukio – Kaupinkatu tehdään ratalaatan pohjia, kaapeliputkituksia ja betonikiveyksiä. Kaupinkadun risteysalueella valmistellaan loppukuusta tehtävää asfaltointia. Kaupinkadun liittymän pohjoispuoli palaa käyttöön kesäkuun aikana ja eteläpuoli puolestaan suljetaan heinäkuuhun asti. Kaupinkadun ja Tursonkadun välillä tehdään eteläreunalla katurakentamista. Uintikeskuksen raitiotiepysäkille asennetaan paasikiviä. Tursonkadun ja Sarvijaakonkadun välillä tehdään kiintoraidelaatan pohjia, salaojia, kaapeliputkituksia ja asennetaan kiskoja.

Rieväkadulla rakennetaan tukimuuria ja asennetaan sähköratapylväiden perustuksia.

Teiskontien koko auto- ja bussiliikenne kulkee talouskaistoilla sekä itään että länteen 7.6 lähtien. Teiskontien Sammonaukion päähän rakennetaan paalulaatta ja tähän liittyen tehdään paalutustöitä viikolla 23. Teiskontiellä tehdään kaivu- ja täyttötöitä. Teiskontien alikulkukäytävällä tehdään viimeisiä kiveystöitä ja se aukeaa kesäkuun aikana. Kesä- ja heinäkuussa Teiskontien ja Ilmarinkadun risteyksessä tehdään kaukolämpötöitä.

Tekunkadulla asennetaan kiskoja ja tehdään pohjia kiintoraidelaattaa varten. Kadulla joudutaan tekemään pientä louhintaa viikolla 23, jotta kaapelit ja salaojat saadaan kohdilleen. Ensitiellä kiskot ovat jo asemissaan, vielä valetaan kiintoraidelaatta.

Yle Tampere teki toukokuussa raitiotietyömaista kattavan juttusarjan eri medioihin.
Yle Tampere teki toukokuussa raitiotietyömaista kattavan juttusarjan eri medioihin. https://yle.fi/uutiset/3-10211506

Hervannan valtaväylä

Hervannan valtaväylän varrella Vuohenojalla puretaan edelleen painopengertä, vedetään kaapeleita ja tehdään perustuksia sähköratajärjestelmille.

Turtolan raitiotiepysäkille asennetaan paasikiviä ja Turtolan sähkönsyöttöasemalla tehdään sähköasennustöitä. Sähkönsyöttöasema valmistuu viikolla 24.

Laulunsillan ja Hallinojan ratasillan välissä tehdään rakennekerroksia viikosta 24 alkaen. Suutalan louhepenkka on reunojen viimeistelyjä vaille valmis. Hallilassa murskaus saatiin päätökseen viime viikolla. Seuraavaksi aloitetaan vesihuoltolinjojen siirtoja. Pehkusuonkadun ja Hervannan kanjonin välillä rakennetaan salaojia ja tehdään perustuksia sähköratajärjestelmille.

Vackerin sillan ensimmäisen osan kansi valettiin 31.5. Toisen osan kansi valetaan viikolla 24. Hallillan alikulkukäytävää valmistellaan kaivamalla ja louhimalla. Hallinojan ratasillalla tehdään alusrakennetöitä.
Koivusenojan ratasillan pilarit on jo valettu ja nyt pystytetään telineitä sillan muotin rakentamiseksi. Ratasillan ja Kanjoninkadun välillä louhitaan, tehdään perustuksia sähköratajärjestelmille, vedetään salaojia ja kaapelireittejä sekä tehdään rakennekerroksia.

Vackerin siltaa raudoitettiin 15.5.2018.
Vackerin siltaa raudoitettiin 15.5.2018.

Hervanta

Insinöörinkadulla Kanjoninkadun ja Opiskelijankadun välillä asennetaan sähköradan ja valaistuksen yhteiskäyttöpylväitä, vedetään kaapelireittejä ja salaojia sekä tehdään ratalaatan pohjia. Kiskojen asennus ja raidelaattojen teko alkaa viikolla 23. Opiskelijankadun kiertoliittymässä tehdään putkitustöitä. Kauppakeskus Duon edustalla vedetään kaapelireitteja ja salaojia sekä rakennetaan ratalaatan pohjia. Ahvenispolun ja Teekkarinkadun välillä tehdään kaapelisuojaputkituksia, asennetaan kiskoja ja tehdään raidelaattoja sekä asennetaan reunakiviä.

Atomipolulla ja Hermiankadun alussa asennetaan kiskoja ja tehdään raidelaattoja sekä pohjia näille töille. Hermiankadun pysäkille asennetaan paasikivet. Hervannantien liittymän vesijohtotyöt valmistuvat tällä viikolla.

Hervannan sähkönsyöttöaseman rakentamistyöt ovat käynnissä.

Insinöörinkadulla asemoitiin kiskoja ennen kiintoraidelaatan valua 15.5.
Insinöörinkadulla asemoitiin kiskoja ennen kiintoraidelaatan valua 15.5.

Varikko

Varikolla jatketaan louhintaa ja murskausta vielä kesän ajan.

Hermiankatu ja raitiovaunuvarikon tontti 15.5.
Hermiankatu ja raitiovaunuvarikon tontti 15.5.

Osa 2 Pyynikintori-Lentävänniemi

Särkänniemen ja Amurin yleisötilaisuudessa 7.6. on esillä Sepänkadun, Paasikivenkadun ja Rantatien raitiotien alustavat katusuunnitelmat.