Raitiotieallianssin syyskuu – Tampereen raitiotien kiskotyöt loppusuoralla

Syyskuussa raitiotien rakentaminen etenee edelleen aikataulussa ja budjetissa kohti valmista. Kuluvan vuoden loppuun mennessä pääosa kiskotöistä valmistuu. Hämeenkadun rakentamisessa on saavutettu uusia välietappeja, kun jalkakäytävien kiveystä on valmistunut lisää sekä kadun länsi- että itäpäässä. Uusia jalankulkuosuuksia on näin saatu käyttöön.

Kalevassa Sammonkadulla ja Teiskontiellä on aloitettu nurmiradan multaus-ja kylvötyöt. Myös katupuita istutetaan syksyn mittaan useassa kohtaa keskustassa, Kalevassa ja Hervannassa.

Hervannassa Insinöörinkatu välillä Opiskelijankatu–Lindforsinkatu on avattu liikenteelle ja kauppakeskus Duon edusta on muuttunut joukkoliikenneosuudeksi. Syyskuun puolivälissä linja-autoliikenne eli linja 3 palaa takaisin Opiskelijankatu–Lindforsinkatu välille.

Hankkeen valmiusaste on 66 prosenttia kun projektiaikaa on kulunut 60 prosenttia. Kaksoisraidetta on rakennettu jo lähes 12,5 kilometriä. Osalle 1 (keskusta-Hervanta-Tays) rakennetaan rataa kaikkiaan 15 kilometriä, jonka lisäksi varikolle tulee raidetta lähes neljä kilometriä.

Yötyöt jatkuvat syyskuussa tarpeen mukaan. Töitä tehdään yöaikaan liikenteen sujumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Rakentaminen vilkasta koko syksyn ajan

Keskusta

Pirkankadulla Sepänkadun risteysalue on päällystetty ja liikennejärjestelyjä palautettu raitiotien valmistumisen lopputilanteen mukaisiksi. Heinätorin risteyksen kohdalla tehdään reunakivi- ja betonikiveyspohjia. Mariankadun liittymässä raitiotien kiintoraidelaattatyöt ovat valmistumassa. Mariankadun ja Pyynikintorin pysäkin välisellä osuudella on alkamassa yhdistettyjen sähkörata- ja valaisinpylväiden asennus.

Hämeenkadulla työt etenevät useiden korttelien alueella. Tavoitteena on saada tänä vuonna Hämeenkadun raitiotien päällysrakenne valmiiksi lukuun ottamatta Hämeensillan kohtaa. Hämeenkadun jalkakäytävien rakentaminen jatkuu vuoteen 2022 asti.

Hämeenkadun länsipäässä kivityöt on saatu valmiiksi Näsilinnankadun ja Kuninkaankadun välisellä osalla kadun eteläpuolella, pohjoispuolella työt ovat edelleen käynnissä. Kuninkaankatu–Aleksis Kiven katu-välillä pohjoispuolen kiveystyöt jatkuvat myös. Eteläpuolella bussipysäkki on siirretty Sokoksen edestä Kuninkaankadun liittymän länsipuolelle ja Sokoksen edustalla on aloitettu katulämmityksen ja raitiotien runkoreitin putkituksia. Keskustorilla jatkuvat nupukiviasennukset ja teatteritalon edustalla aloitetaan rännikaivojen ja yhdistettyjen sähkörata- ja valaisinpylväiden töitä sekä putkituksia.

Hämeenkadun itäpäässä jatketaan kiintoraidelaatan rakentamista Hatanpään valtatien risteysalueella. Koskikadulta kohti Hämeensiltaa tehdään sekaliikennekaistan nupukiveystä. Koskikatu–Pellavatehtaankatu-välillä on käynnissä pylväsperustojen teko. Pellavatehtaankatu–Aleksanterinkatu-välillä tehdään katupuiden kasvualustaa ja pylväsperustuksia. Aleksanterinkadun ja Rautatienkadun välisellä osuudella Hämeenkadun eteläpuolen kiveys on
valmis talonrakennustyömaan kohtaa lukuun ottamatta. Pohjoispuolella eli mm. Stockmannin edustalla kiveystyöt ovat vielä käynnissä ja valmistuvat loppuvuonna.

Itsenäisyydenkadulla Rautatienkadun ja asematunnelin välinen paasikivasennus on alkamassa. Rautatienkadun ja Yliopistonkadun liittymän välillä tehdään kiintoraidelaattatöitä. Yliopistonkadun risteyksessä jatkuvat reunakiviasennukset ja betonikiveystyöt ovat alkamassa. Salhojankadun läheisyydessä jatketaan katuvalaistustöitä ja betonikiveystyöt alkavat syyskuun aikana.

Katuvilinää uuden Hämeenkadun valmiilla kiveyksellä
Katuvilinää uuden Hämeenkadun valmiilla kiveyksellä
Kaleva

Sammonaukiolla on tehty aukion asfaltointia, jonka jälkeen tehdään keskialueen kiveyksiä ja ajoratamaalauksia.

Sammonkadulla on nurmiradan rakentaminen käynnissä ja puiden istutus alkaa syys-lokakuussa.

Teiskontiellä jatkuvat pysäkkien kiveystyöt ja kaideasennukset. Ilmarinkadun risteyksessä tehdään täyttötöitä. Nurmiradan rakentaminen alkaa syyskuun puolivälissä ja puiden istutus Sammonkadun istutustöiden jälkeen.

Rieväkadulla Hakametsän pysäkillä ovat käynnissä täyttötyöt ja paasikiviasennus.

Vieritiellä rakennetaan kiintoraidelaattoja sekä Kaupin kampuksen pysäkkialuetta.

Sammonaukiota on asfaltoitu yötöinä
Sammonaukiota on asfaltoitu yötöinä
Hervannan valtaväylä

Hervannan valtaväylän varrella oleville silloille rakennetaan kaapelikanavia. Hervannan valtaväylän sepeliradalle tehdään vielä sepelöintiä ja valmistaudutaan radan koneella tehtävään tukemiseen. Hallilan pyöräilyn ja jalankulun laatukäytävän pinnat ja kaiteet ovat työn alla. Laatukäytävä avataan loppuvuoden aikana.

Pyöräilyn ja jalankulun laatukäytävä Hervannan valtaväylän varrella otetaan käyttöön loppuvuoden aikana
Pyöräilyn ja jalankulun laatukäytävä Hervannan valtaväylän varrella otetaan käyttöön loppuvuoden aikana
Hervanta

Insinöörinkadulla välillä Opiskelijankatu – Lindforsinkatu on käynnissä viimeistelytyöt ja ajolangan asennukset. Osuus avattiin liikenteelle 30.8. Atomipolku–Arkkitehdinkatu-osuudella tehdään päällystystöitä Arkkitehdinkadun risteyksessä syyskuun alussa sekä jatketaan ratalaattatöitä.

Hermiankadulla on nurmiradan pintatyöt saatu valmiiksi ja syksyn aikana asennetaan sepeliradan ylittäviä tasoylikäytäväelementtejä.

Tohtorinpuistossa aloitetaan sepeliradan rakentaminen syyskuun lopulla. Ruskonkehä palautuu väliaikaisen kiertotien osaltasyyskuun aikana entiselle paikalleen. Ramppipuistoon Hervannan valtaväylän itäpuolelle on rakennettu uusi alikulkukäytävä jalankululle ja pyöräilylle. Tohtorinpuistossa eli Hervannan valtaväylän länsipuolella on uusittu ylikulkusilta, jossa raitiotie alittaa autoliikenneväylän eli Ruskonkehän.

Makkarajärven alueella aloitetaan vesijohtotyöt

Hermiankadulla raitiotie toteutetaan osittain nurmiratana
Hermiankadulla raitiotie toteutetaan osittain nurmiratana
Varikko

Varikon piha-alueella tehdään asfaltointia sekä luiskien multauksia ja täyttöjä. Syyskuussa aloitetaan kiveys-ja vihertöitä. Säilytyshallin LVI-asennukset ovat valmistuneet ja käynnissä ovat talosähköasennukset. Korjaamohallin kiskoasennukset vaunujen pesuraiteella ovat valmistuneet samoin kuin teräsovien, mattojen ja kalusteiden asennukset. Säilytyshallissa jatkuvat mm. talosähköasennukset, lattiapinnoitteden teko sekä korjaus-ja huoltomonttujen asennustyöt.
Raitiotien rakentamisen vaikutuksista ja liikennejärjestelyistä sekä osan 2 ja Hatanpään valtatien suunnitelmien etenemisestä tiedotetaan rakentamisen lähialueilla ja Raitiotieallianssin eri kanavissa.

Varikko valmistuu suunnitellusti vuoden lopussa
Varikko valmistuu suunnitellusti vuoden lopussa
Hatanpään valtatien raitiotiehen liittyvät katusuunnitelmat nähtävillä

Raitiotieallianssi on kesän aikana jatkanut Hatanpään valtatien jatkoyhteyden suunnittelua. Katusuunnitelmat ovat nähtävillä Tampereen kaupungin verkkosivuilla 11.9. saakka. Katusuunnitelmaa käsitellään sen jälkeen Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnassa, ja tavoitteena on, että Tampereen kaupunginvaltuusto voi päättää rakentamisesta syksyn aikana.

Myös raitiotien länsiosan (keskusta-Lentävänniemi) päätepysäkin asemakaavamuutos on nähtävillä Tampereen kaupungin verkkosivuilla. Asemakaavan muutoksen valmisteluaineisto, joka mahdollistaa raitiotien toisen vaiheen päätepysäkin Tampereen Lentävänniemeen, on nähtävillä 12.9.saakka. Halkoniemenkatua ja Pyhällönpuiston osaa koskevaa asemakaavan muutosluonnosta esitellään myös yleisötilaisuudessa, joka pidetään tiistaina 3.9.2019 kello 17.00-18.30 Lentävänniemen seurakuntakodilla, osoitteessa Halkoniemenkatu 1. Yleisötilaisuudessa esitellään myös Lielahdenkadun-Halkoniemenkadun raitiotien yleissuunnitelman luonnosta.