Raitiotien rakentamisessa merkittäviä välietappeja

Raitiotieallianssin kuukausitiedote

Tampereen raitiotien rakentamisessa saavutettiin kesäkuussa merkittäviä välietappeja. Kaksoisraidetta on rakennettu jo yli kymmenen kilometriä eli yli kaksi kolmasosaa radasta. Rataa osalle 1 (keskusta-Hervanta-Tays) rakennetaan kaikkiaan 15 kilometriä, jonka lisäksi varikolle tulee raidetta lähes neljä kilometriä.

Hämeenkadun ensimmäisen raitiotiekorttelin, Tuulensuun, rakentamistyöt ovat valmistuneet. Raitiotieallianssi on rakentanut kortteliin raitiotien sekä uusinut jalkakäytävät, maanalaisen kunnallistekniikan eli johdot ja putket, sekä katuvalaistuksen katusuunnitelmien mukaisiksi. Työt valmistuivat aikataulussaan, kesäkuun loppuun mennessä.Tuulensuun korttelin valmistumista juhlistetaan elokuussa, jolloin korttelijuhlat. Niistä tiedotetaan tarkemmin kesän kuluessa Raitiotieallianssin, Tampereen Ratikan ja Tampereen kaupungin kanavissa.

Tuulensuun kortteli valmistui kesäkuun lopussa. Kuva Wille Nyyssönen
Tuulensuun kortteli valmistui kesäkuun lopussa. Kuva Wille Nyyssönen

Kokonaisuudessaan raitiotien rakentaminen etenee suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa. Hankkeesta oli kesäkuun lopussa valmiina jo 61 prosenttia ja projektiaikaa oli kulunut 56 prosenttia.

Yötöitä jatketaan myös heinäkuussa. Töitä tehdään yöaikaan liikenteen sujumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Raitiotien rakentaminen etenee kohti valmista

Keskusta

Pirkankadulla jatkuvat vesihuoltolinjatyöt ja päällysrakennetyöt.

Hämeenkadulla työt ovat käynnissä useiden korttelien alueella. Tavoitteena on saada tänä vuonna Hämeenkadun raitiotien päällysrakenne valmiiksi lukuun ottamatta Hämeensillan kohtaa. Hämeenkadun jalkakäytävien
rakentaminen jatkuu vuoteen 2022 asti.

Hämeenkadun länsipäässä Näsilinnankatu–Kuninkaankatu-osuudella kivityöt ovat valmistuneet eteläpuolella jo yli puolen korttelin matkalta ja työt jatkuvat edelleen Keskustoria kohden. Näsilinnankadun liittymät Hämeenkadun yli on
suljettu läpiajolta viikosta 27 viikkoon 30, jolloin risteysalue avataan jälleen liikenteelle. Risteysalueella tehdään nupukiveystöitä. Kuninkaankatu–Keskustori-välillä kivityöt aloitetaan viikolla 27 Raatihuoneen edustalta. Eteläpuolella on jatkettu vanhojen jalkakäytävän kiveysten poistoja. Keskustorin ja Hämeensillan välillä Tempon talon edustalla jatkuvat vielä kiintoraidelaatan työt. ja nupukiveystöitä aloitetaan heinäkuun alussa.

Hämeenkadun itäpäässä Koskikatu–Pellavatehtaankatu-osuudella kiintoraidelaatan työt jatkuvat. Pellavatehtaankatu–Aleksanterinkatu-välillä nupukiveystyöt ovat käynnissä keskikaistalla ja Aleksanterinkadun ajorata on palautettu normaaliksi. Pohjoispuolella siirrytään tekemään kantavaa kasvualustaa, joten työaluetta joudutaan työvaiheen vuoksi hieman levittämään. Jalankulku säilyy kuitenkin edelleen kiinteistöjen sekä työmaa-alueen välillä normaalisti. Aleksanterinkatu–Tuomiokirkonkatu-korttelivälillä on rakennettu kadun pohjoispuolella rakennekerroksia sekä rännikaivoja. Töitä tehdään myös öisin. Eteläpuolella on saatu kiveystyöt käyntiin ja valmista kiveystä on saumattu. Tuomiokirkonkatu–Rautatienkatu-osuudella raitiopysäkit on saatu sekä kivettyä että saumattua molemmin puolin katua. Työt jatkuvat eteläpuolella pysäkkialueelta kiinteistön seinään päin. Jalankulku säilyy tässä vaiheessa kiinteistöjen seinustalla.

Itsenäisyydenkadun länsipäässä ovat käynnissä raitiotien päällysrakennetyöt.

 

Hämeenpuiston työt etenevät, Tuulensuussa korttelin raitiotietyöt ja katurakennustyöt valmistuneet. Kuva Wille Nyyssönen
Hämeenpuiston työt etenevät, Tuulensuussa korttelin raitiotietyöt ja katurakennustyöt valmistuneet. Kuva Wille Nyyssönen

Kaleva

Sammonaukiolla on käynnissä vaihdealueen loput kiveykset ja viimeistelytyöt.

Teiskontiellä jatkuvat ratapohjien teko ja kiintoraidelaattatyöt.

Sammonkadulla ovat käynnissä pysäkkityöt.

Rieväkadulla jatketaan päällysrakennetöitä ja niiden valmistuttua alueen kiertotiejärjestelyt palautetaan normaaliksi.

Vieritiellä on käynnissä sepeliraiteen rakentaminen ja TAYSin kohdalla pysäkkialueen työt jatkuvat.

Teiskontiellä jatkuvat päällysrakennetyöt. Kuva: Pasi Tiitola
Teiskontiellä jatkuvat päällysrakennetyöt. Kuva: Pasi Tiitola

Hervannan valtaväylä

Hallinojan ratasilta suojabetonoitiin kesäkuun lopussa. Suutalan alueella jatkuvat loput alusrakennetyöt ja maisemoinnit. Palvaanniemen ja Pehkusuonkadun kohdilla rakennetaan sepeliradan ylikäytäviä. Pehkusuonkadulla
viimeistellään myös kadun pinnat ja tiemerkinnät. Päällysrakennetyöt ja sepeliradan rakentaminen jatkuvat Hervannan valtaväylän eteläosalla. Ajojohtimia asennetaan valtaväylän eteläosalla jälleen heinäkuun lopulta alkaen.

Sepelirataa on rakennettu myös raitiotien silloilla. Kuva: Pasi Tiitola
Sepelirataa on rakennettu myös raitiotien silloilla. Kuva: Pasi Tiitola

Hervanta

Insinöörinkadulla päällysrakennetyöt etenevät suunnitellusti Opiskelijankadun ja Lindforsinkadun välillä Tohtorinpuistossa jatketaan sillan muotti- ja raudoitustöitä. Ramppipuistossa on käynnissä luiskien teko, viimeistelytyöt ja reunakivien asennukset. Makkarajärvenkadulla Tampereen kaupunki jatkaa infran rakentamista tulevalle asuinalueelle.

Siltatöitä Tohtorinpuistossa
Siltatöitä Tohtorinpuistossa

Varikko

Säilytys- ja korjaamohallissa on tehty taloteknisiä asennuksia ja sisäpintoja. Korjaamohallissa kiskojen asennukset etenevät. Varikon piha-alueella jatkuu raiteiston rakentaminen

Varikolla rakennetaan pihan raiteistoa
Varikolla rakennetaan pihan raiteistoa

Hatanpään valtatien raitiotieyhteyden suunnittelu käynnissä

Raitiotieallianssi suunnittelee raitiotielle Hatanpään valtatien jatkoyhteyttä. Raitiopysäkin paikaksi Tampereen kaupunginhallitus päätti 17.6. Sorin aukion. Pysäkin sijainnin ratkettua Raitiotieallianssi jatkaa Hatanpään valtatien raitiolinjan suunnittelua katusuunnitelman laatimisella. Raitiotiesuunnittelua varten Hatanpään valtatiellä Hämeenkadun ja linja-autoaseman välillä tehdään maaperän pohjatutkimuksia noin kuukauden ajan eli heinäkuun loppuun saakka. Katusuunnitelman on määrä valmistua elokuussa 2019 ja tavoitteena on, että Tampereen kaupunginvaltuusto voi päättää rakentamisesta loppusyksystä 2019. Tampereen Ratikan Maketti-näyttely Pyynikin rollikkahallissa on heinäkuussa avoinna maanantaista torstaihin klo 13-19. Näyttelyllä on laajennetut aukioloajat koko heinäkuun.

Tampereen Ratikan taidehanke toi lisää väliaikaista taidetta kaupungin katukuvaan perjantaina 28.6. Uusia taideteoksia voi ihailla raitiotietyömaan aidoissa ja mm. Sampolan tulevalla raitiopysäkillä. Lisätietoa Tampereen Ratikan sivuilta.

Ratikkakahvila avataan keskustorille heinäkuun aikana. Ratikkakahvilan yrittäjänä toimii tamperelainen Brander Oy.