Hatanpään valtatiellä asfaltointeja ja koeajoja samoina öinä – raitiotien ratainfra testataan kattavasti ennen valmistumista

Raitiotieallianssi tekee viikolla 28 (11.7. alkaen) yötöinä Hatanpään valtatien ajoratojen loppuasfaltointeja. Samaan aikaan Hatanpään valtatiellä tehdään ensimmäisiä koeajoja yöaikaan Hämeenkadun ja linja-autoaseman välillä. Asfaltointien ja koeajojen vuoksi Hatanpään valtatiellä on liikennejärjestelyjä ja liikennettä ohjataan liikenteenohjaajilla.

Asfaltointitöitä Verkatehtaankadun ja linja-autoaseman välillä – kiertoliittymät poistuvat käytöstä ja tilalle liikennevalot

Asfaltointeja tehdään sunnuntai-illasta 11.7. alkaen öisin Hatanpään valtatien molemmin puolin, Verkatehtaankadun ja linja-autoaseman välillä. Työt etenevät vaiheittain kadun puoli kerrallaan eri öinä. Tavoitteena on, että asfaltoinnit valmistuisivat viimeistään perjantaihin 16.7. mennessä. Asfaltoinnin aikana liittymiä joudutaan osittain sulkemaan, ja myös jalankulkua ja pyöräilyä yöaikaan rajoitetaan alueella. Hatanpään valtatieltä liikennettä ohjataan kiertoreiteille. Kiinteistöille kulku järjestetään töiden aikana, ja liikenteenohjaajat ovat paikalla opastamassa liikennettä. Asfaltoinneissa tehdään lopullinen katupinta ajoradoille. Raitiotien alueella asfaltoinnit on tehty jo aiemmin. Asfaltointeja tehdään säiden ehdoilla, ja esimerkiksi sateet voivat siirtää töitä.

Asfaltointien yhteydessä poistetaan kiertoliittymät Hatanpään valtatien ja Suvantokadun sekä Vuolteenkadun liittymistä. Tilalle tulevat liikennevalot, joiden käyttöönotto tehdään vaiheittain viikolla 28. Autoilijoiden tulee huomioida väistämissäännöt liittymissä liikennevalojen ollessa pois toiminnasta.

Liikennejärjestelyt sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Liikennejärjestelyt maanantain ja tiistain välisenä yönä.
Liikennejärjestelyt tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Koeajot Hatanpään valtatiellä alkavat yöaikaan

Hatanpään valtatien ratainfran testaamiseen liittyvät koeajot alkavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 13.-14.7.

– Koeajojen eteneminen ja aikataulu on soviteltu yhteen asfaltointityömaan kanssa. Autoliikenne sekä jalankulku ja pyöräily varmistetaan liikenteenohjaajilla, jotta sekä työt että koeajot saadaan tehtyä suunnitellusti ja turvallisesti. Toivomme, että koeajoja ei pyrittäisi seuraamaan paikan päältä vaan Raitiotieallianssin ja Tampereen Ratikan kanavista, Raitiotieallianssin projekti-insinööri Petra Brunnila kertoo.

Koeajoissa testataan kattavasti koko radan ja sen teknisten järjestelmien toimivuus. Raitiotieallianssi arvioi koeajoissa mm. raiteiden, vaihteiden ja ajolankojen ajettavuutta. Testien aikana tarkistetaan myös liikennemerkkien, liikennevalojen ja opastimien sekä liittymien ja suojateiden näkyvyyttä. Lisäksi säädetään liikennevaloja ja testataan liikennöintinopeuden sallimaa ajonopeutta sekä vaihteenohjausta. Kun koeajot ja niissä mahdollisesti esiin tulevat muutostarpeet saadaan päätökseen, ovat Hatanpään kaikki raitiotietyöt valmiit.

– Ajonopeus koeajoissa on ensin enimmillään viisi kilometriä tunnissa. Kun nämä ns. hitaat koeajot on saatu valmiiksi, ajamme samana yönä myös rataosuuden liikennöintinopeuden mukaisia ajoja, joissa nopeus on enimmillään 30 kilometriä tunnissa. Tavoite on koeajaa ensimmäisenä yönä myös kahdella vaunulla yhtä aikaa.

Koeajot jatkuvat viikon 29 loppuun, jolloin testataan vielä erityisesti vaihteenohjausta ja liikennevalojen toimivuutta. Tampereen Raitiotie Oy ja Raitiotieallianssi kertovat koeajoista lisää viikosta 28 alkaen verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.

Hatanpään valtatien raitiotie rakennettiin etuajassa

Hatanpään valtatien raitiotien osuus lisättiin raitiotien osan 1 (Keskusta-Hervanta, Tays-Hatanpään valtatie) rakentamisen yhteyteen varsinkin Tampereen yrittäjien toivomuksesta. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti rakentamisesta kokouksessaan 25.11. 2019, ja työt aloitettiin tammikuussa 2020. Alun perin raitiotien linja-autoasemalle saakka piti valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä. Raitiotieallianssi on saanut aikataulua kuitenkin kirittyä, ja näin ollen koko osuus Hatanpään valtatielle valmistuu etuajassa ja liikenne koko osalla 1 voidaan aloittaa 9.8. Raitioliikenteen aloituksen jälkeen Raitiotieallianssi jatkaa vielä Hatanpään valtatien katurakennustöitä, ja myös ajojohtimia viimeistellään. Nämä työvaiheet päättyvät syksyyn mennessä.

 

Palautteet:
Tampereen palvelupiste
sähköposti tampereenpalvelupiste@tampere.fi
puhelin 041 730 8168
Frenckellinaukio 2 B
postiosoite PL 487
33101 Tampere
avoinna ma – pe klo 9 – 16