Lentävänniemen ja Niemenrannan raitiotietyöt etenevät aikataulussa – Kehyskadun ja Lielahdenkadun kiertoliittymä käyttöön, päällysrakennetyöt valmistuvat tämän vuoden osalta

Lentävänniemen ja Niemenrannan raitiotietöissä edetään suunnitellussa aikataulussa kohti talvea. Kehyskadun ja Lielahdenkadun liittymän työt valmistuvat, ja kiertoliittymä avataan takaisin käyttöön torstaiaamuna 24.11.

  • Raitiotien päällysrakennetyöt eli kiskojen ja kiintoraidelaatan asennukset on saatu valmiiksi Federleynkadulla ja Kehyskadulla. Samoin kiertoliittymän työt Kehyskadulla ovat valmiit, joten se on nyt mahdollista palauttaa käyttöön. Myös Lielahdenkadun raiteista on rakennettu valmiiksi noin puolet, eli tänä vuonna tehtävä osuus, kertoo Lentävänniemen lohkopäällikkö Erkka Selonen Raitiotieallianssista.
Kehyskadun ja Lielahdenkadun liittymässä otetaan käyttöön uusittu kiertoliittymä 24.11. Kuva: Raitiotieallianssi/Wille Nyyssönen

Kaikkiaan tänä vuonna raitiotien päällysrakennetöistä koko Pyynikintori–Hiedanranta–Lentävänniemi-osuudella valmistuu noin puolet eli arviolta 3,4 kilometriä kaksoisraidetta. Kaksoisraiteesta muodostuvaa rataa rakennetaan tälle välille yhteensä 6,7 kilometriä.

Kehyskadun kiertoliittymä käyttöön

Kehyskadun ja Lielahdenkadun liittymään on rakennettu raitiotie ja uusittu ajokaistat sekä kiveykset. Liittymä muutettiin keväällä töiden vuoksi T-risteykseksi, ja töiden valmistuessa risteys palautetaan takaisin kiertoliittymäksi torstaina 24.11.

  • Muutoksen edellyttämät liikennejärjestelyt teemme keskiviikon ja torstain (23.-24.11) välisenä yönä. Kiertoliittymän tullessa käyttöön ajoradat kulkevat Kehyskadulla pääosin lopullisilla paikoillaan. Kiertoliittymässä jatketaan avaamisen jälkeen vielä muutamia viimeistelytöitä, mutta ne eivät juurikaan vaikuta liikenteeseen, Selonen toteaa.

Autoliikenteellä ei toistaiseksi ole kulkua Kehyskadulta Federleynkadulle, sillä katu suljettiin ajoneuvoliikenteeltä Kehyskadun ja Niemenvainionkadun välillä marraskuun alussa.

Kehyskadun eteläpäästä ei toistaiseksi ole autoliikenteelle yhteyttä Federleynkadulle. Kuva: Raitiotiellianssi/Wille Nyyssönen

Kehyskadulla jalankulku- ja pyöräväylä avataan koko matkalla länsipuolelle. Lielahdenkadun jalankulku- ja pyöräreitteihin ei tule näiden liikennejärjestelyiden myötä muutoksia.

Jalankulun ja pyöräilyn reitit Lentävänniemen alueella.

Päällysrakennetyöt etenevät kohti valmista

Federleynkadun sekä Kehyskadun päällysrakennetyötovat valmistuneet. Federleynkadulle on rakennettu kaksoisraidetta reilut 700 metriä ja Kehyskadulle lähes 200 metriä.

  • Federleynkadulla on syksyn aikana tehty myös kiveystöitä, asfaltoitu sekä asennettu reunakiviä radan reunaan. Kehyskadulla on samoin tehty kiveystöitä sekä kadun rakennekerroksia. Lielahdenkadun raitiotieosuudesta on tällä hetkellä tehty noin 300 metriä, eli yli puolet, Erkka Selonen mainitsee.

Loppuosuus Lielahdenkadun päällysrakennetöistä tehdään ensi kesänä Lielahdenkadulla on asfaltoitu ajorataa ja jalankulku- ja pyöräväylää sekä tehty vesihuoltolinjoja ja rakennekerroksia. Sähkönsyöttöaseman rakentaminen jatkuu Lielahdenkadun ja Kehyskadun liittymän kupeessa

Lielahdenkadun päällysrakennetyömaa lokakuussa. Kuva: Raitiotieallianssi/Wille Nyyssönen

Federleynkadulle ja Kehyskadulle tulee sekaliikennekaistaa sekä Lielahdenkadulle pääosin nurmirataa. Osuudelle rakennetaan myös kaksi raitiopysäkkiä, Niemenranta sekä Lentävänniemi. Raitotien loppuosa, eli Halkoniemenkadun ja Pyhällönpuiston alue, tehdään valmiiksi vuosien 2023 ja 2024 aikana. Pyhällönpuistoon rakennetaan raitotien päätepysäkki sekä kuljettajien taukotila.

Pyhällönpuistossa rakennetaan ratapohjaa ja tulevaa päätepysäkin aluetta. Kuva: Raitiotieallianssi/Wille Nyyssönen