Raitiotieallianssin elokuu

Heinäkuussa Tampereen raitiotien rakentaminen edistyi rivakasti. Valmista kaksoisraidetta on jo reippaasti yli kaksi kilometriä. Hämeenkadulle asennettiin uusia kiskoja sekä itä- että länsipäähän. Tuulensuussa joukkoliikenne siirtyi kulkemaan kadun keskellä, valmiin rataosuuden päällä. Sammonkadulla eteläisen talouskaistan putki- ja johtosiirrot valmistuivat ja raitiotietä rakennetaan nyt kadun keskiosassa. Isot valtatie 9:n ylittävät Vackerin raitiotiesillat saatiin valettua. Hervannassa varikon tontilla viime syksynä alkanut louhinta päättyi ja varikkorakennusten rakentaminen on aloitettu.

Heinäkuussa tehtiin paljon yötöitä ja ne jatkuvat elokuussa. Töitä tehdään yöaikaan, jotta liikennettä häiritään mahdollisimman vähän ja liikkeisiin säilyy esteetön kulku niiden aukioloaikoina. Töitä tehdään öisin myös sekä työntekijöiden että tienkäyttäjien turvallisuuden takia. Kaikista yötöistä löytyy kootusti tietoa Raitiotieallianssin verkkosivuilta.

Yötöitä Itsenäisyydenkadulla Tammelan pysäkin kohdalla 2.8.2018.
Yötöitä Itsenäisyydenkadulla Tammelan pysäkin kohdalla 2.8.2018.

Elokuu

Keskusta

Pirkankadulla ja Hämeenpuistossa tehdään kaapelireittiputkituksia ja pohjia ratalaatoille. Pyynikintorin pysäkkialueelle rakennetaan kuivatusta sadevesien johtamiseksi pois katualueelta. Mariankadun ja Hämeenpuiston välillä asennetaan kiskoja ja valetaan kiintoraidelaattoja.

Hämeenkadun länsipäässä Tuulensuun korttelissa rakennetaan jalkakäytäviä ja asennetaan rännikaivoja. Työt etenevät Näsilinnankadulta Hämeenpuiston suuntaan. Myös Tuulensuun korttelin eteläpuolella on työt alkaneet. Näsilinnankadun ja Aleksis Kiven kadun välillä tehdään keskialueella kiveyksiä. Kuninkaankatu-Keskustori -välillä valetaan kiintoraidelaattoja. Keskustorin edustalla kaivetaan vesijohtoa ja kaapelireittiputkituksia sekä asennetaan yhteiskäyttöpylväitä.  Keskustorin alueella on jouduttu tekemään myös louhintaa vesijohtotyön edeltä. Keskustorin vesijohtotyömaa saadaan näiltä osin valmiiksi tämän kuun aikana.

Hämeenkadun itäpäässä Pellavatehtaankadun liittymä on suljettu läpiajolta, jotta vesijohto- ja kaukolämpötyöt voidaan tehdä liittymäalueella. Pellavatehtaan ja Aleksanterinkadun välillä tehdään pohjia ratalaatoille sekä vedetään kaapeliputkituksia ja vesijohdon poikitus Hämeenkadun ali. Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun välillä valetaan kiintoraidelaattoja. Tuomiokirkonkadun ja Rautatienkadun välillä asennetaan nupukiveyksiä. Rautatienkadulla asennetaan reunakiviä ja tehdään yötöinä kiinteistöjen reunojen vesihuoltotöitä. Posteljooninpuistossa työt ovat valmistuneet ja puisto avataan lähipäivinä. Rautatien alittavassa tunnelissa tukimuurityöt on saatu valmiiksi.

Video Hämeenkadun töistä kesällä 2018: https://youtu.be/XPNgNT-XGWk

Itsenäisyydenkadulla Tullin sähkönsyöttöaseman rakentaminen pysäköintihallin sisäänajorampin kohdalle maan alle  on aloitettu tällä viikolla ja ajoramppi on purettu. Tullintorin pysäköintihalliin on pääsy Pinninkadun kautta sekä Åkerlundinkadulta. Tammelan pysäkin rakentaminen alkoi heinäkuun lopussa. Itsenäisyydenkadun etelälaidalla Attilan ohitse kulkeva kävelijöiden ja pyöräilijöiden väylä on suljettuna noin kahden kuukauden ajan. Kiertoreitit ovat Tullikamarinaukio-Tullikatu-Yliopistonkatu sekä Itsenäisyydenkadun pohjoislaidan kautta. Itsenäisyydenkadun yli on rakennettu väliaikainen suojatie Pinninkadun kohdalle. Yliopistonkadun risteysalueelle asennetaan kiskoja ja tehdään kiintoraidelaattoja. Yliopistonkadun ja Aaltosenkadun välillä tehdään pohjia raidelaatoille. Aaltosenkadun ja Salhojankadun välillä asennetaan kiskoja ja valetaan kiintoraidelaattoja. Sampolan pysäkin kohdalla asfaltoidaan ja tehdään kiveyksiä.

Kiveystöitä Hämeenkadun Tuulensuussa 30.7.2018.
Kiveystöitä Hämeenkadun Tuulensuussa 30.7.2018.

Kaleva

Sammonaukion keskelle on tehty kiertoliittymä auto-ja bussiliikenteen sujuvoittamiseksi töiden aikana. Kiertoliittymän keskellä on työalue, jossa tehdään tulevan radan pohjatöitä ja myöhemmin raideasennuksia. Sammonaukiolta on jatkossakin vähintään yksi kaista kaikkiin suuntiin. Sammonaukion suojatiet säilyvät nykyisillä paikoilla risteyksessä. Liikennejärjestelyjen ja töiden kesto on arviolta lokakuun alkupuolelle.

Voit seurata Sammonaukion ja kiertoliittymän kehittymistä ja liikenteen sujuvuutta Ratikkalivesta: https://raitiotieallianssi.fi/ratikkalive/#sammonaukio

Sammonkadun länsipäässä tehdään reunakiveyksiä, pohjia ratalaatoille, kaapelisuojaputkituksia ja salaojia. Sammonkadun itäpäässä asennetaan kiskoja ja tehdään kiintoraidelaattoja, hulevesipoikituksia, kaapelitöitä sekä katukiveyksiä keskialueilla. Nurmiraiteen koerakenteiden kunnossapito ja seuranta jatkuvat. Kaupinkadun varressa Liisanpuiston sähkönsyöttöaseman pohjia kaivetaan ja asennetaan kaapelireitit. Rieväkadun sähkönsyöttöaseman kaapeli- ja pohjatyöt ovat alkamassa. Rieväkadulle rakennetun tukimuurin ympäristöjä täytetään.

Teiskontien maanrakennusurakka jatkuu ja valmistuu syksyn aikana. Sammonaukion päässä tehdään pohjia ratalaatoille. Liisanpuiston sähkönsyöttöaseman kaapelireitti kulkee myös Teiskontielle.Tekunkadulla Tamkin parkkipaikka asfaltoidaan ensi viikolla. Tekunkadulla päällysrakennetyöt ovat vielä hieman kesken.

Teiskontie ja Sammonkatu 17.7.2018.
Teiskontie ja Sammonkatu 17.7.2018.

Hervannan valtaväylä

Hervannan valtaväylällä Vuohensillankadun luona tehdään pohjia radalle, kaapeliputkituksia ja kääntymiskaista autoille. Pehkusuonkadun ja Hallilan pysäkin välillä aloitetaan louhinta viikolla 34. Hallilan pysäkkialueen maarakennustöitä tehdään viikoilla  33-34, jonka jälkeen asennetaan kiveykset. Pehkusuonkatu valmistuu viikkoon 39 mennessä asfaltin viimeistä kerrosta lukuun ottamatta. Hallilan sähkönsyöttöaseman pohjien teko alkaa tällä viikolla. Turtolan sähkönsyöttöasemalla tehdään sähköasennuksia vielä pari viikkoa.

Video Hallilan raitiotietöistä: https://youtu.be/h8Fl7MsNhgU

Hervannan valtaväylän varrella on useita siltatyömaita. Valtatie 9:n ylittävän Vackerin sillan valumuotit puretaan osittain yötöinä elokuun alussa. Suutalassa Hallinjoen ratasillalla tehdään alusrakenteita ja telineiden rakentaminen alkaa syyskuun puolivälissä. Lammelankallion ja Hallilan alikulkulkukäytävat ja Koivusenojan ratasilta ovat myös rakenteilla.

Video Vackerin sillan valutöistä 2.-4.7. Time lapse -videolla 47 tunnin työt: https://www.instagram.com/p/BlIDJLDn5i_/?taken-by=raitiotieallianssi

Hervannan kanjonin ylittävän Koivusenojan sillan muotti 5.7.2018.
Hervannan kanjonin ylittävän Koivusenojan sillan muotti 5.7.2018.

Hervanta

Insinöörinkadulla on paljon työnaikaisia liikennejärjestelyjä, joista tiedotetaan erikseen. Radan rakennustyöt ovat käynnissä lähes koko katuosuudella. Insinöörinkadulla tehdään sekaliikennekaistoja, päällystyksiä, asennetaan reunakiviä ja pysäkkikiveyksiä, rakennetaan kiertoliittymiä, vedetään kaapeleita ja nupukivetään Duon edustaa. Kiveystyöt Duon edustalla valmistuvat marraskuun puolivälissä.

Hervannan sähkönsyöttöaseman rakentaminen on käynnissä. Atomipolun ja Arkkitehdinkadun välillä alkavat kunnallistekniikan siirtotyöt syyskuussa. Ennen kunnallistekniikan siirtotöitä kaadetaan nykyiset puut elokuun puolivälissä Atomipolun ja Arkkitehdinkadun väliltä. Hermiankadulla kiintoraidetyöt ovat lähes valmiina lukuunottamatta Hervannantien päätä.

Tohtorinpuistossa nykyisen alikulkukäytävän luona tehdään koekuoppia maapohjan testaamiseksi.

Hermiankadun ja Hervannan valtaväylän risteys 26.7.2018.
Hermiankadun ja Hervannan valtaväylän risteys 26.7.2018.

Varikko

Varikon tontilla ovat louhinta ja murskaus pääosin valmistuneet. Talonrakennustyöt aloitettiin heinäkuun lopussa. Ensimmäiseksi rakennetaan sähkönsyöttöasema ja vaunujen säilytyshalli.

Hervannan varikko 7.8.2018.
Hervannan varikko 7.8.2018.

Osa 2 Pyynikintori -Lentävänniemi

Sepänkadun, Paasikivenkadun ja Rantatien katusuunnittelu on käynnissä. Rantatien katusuunnitelmaluonnokset on esitelty yhdyskuntalautakunnassa 26.6. Liikenteen toimivuustarkastelut Sepänkatu-Rantatie välillä on tehty.