Raitiotieallianssin elokuu: Raitiotie valmistuu pala kerrallaan

Elokuussa juhlitaan valmista Tuulensuun korttelia. Korttelijuhlat järjestetään lauantaina 24.8. klo 12-16. Tuulensuun juhlassa yleisö pääsee nauttimaan korttelin yritysten tarjouksista, musiikista, ohjelmasta lapsille ja loppukesän tunnelmasta. Tapahtumassa tarjotaan samalla tietoa raitiotien rakennustöiden etenemisestä ja vuonna 2021 Tampereella alkavasta Ratikka-ajasta.

Raitiotien ja uuden Hämeenkadun rakentaminen ovat edenneet kesän aikana aikataulussaan ja suunnitellusti. Rakentaminen jatkuu elokuussa vilkkaana, sillä kesä on parasta rakentamisaikaa. Kaksoisraidetta on rakennettu jo reilut 12 kilometriä. Osalle 1 (keskusta-Hervanta-Tays) rakennetaan rataa kaikkiaan 15 kilometriä, jonka lisäksi varikolle tulee raidetta lähes neljä kilometriä.

Myös yötöitä jatketaan elokuussa varsinkin keskusta-alueella. Töitä tehdään yöaikaan liikenteen sujumisen ja turvallisuuden vuoksi.

Koulujen alkaessa Raitiotieallianssi järjesti jalankulkijoiden opastusta keskeisten risteysten ja työmaiden lähellä 8.-9.8. aamu- ja iltapäiviksi.

Rakentamistyöt etenevät vilkkaana kaikilla alueilla

Keskusta

Pirkankadulla täytetään Sepänkadun alitusporauskaivantoa ja tehdään ratalaatan pohjatöitä Mariankadun risteyksen länsipuolella. Pyynikintorilla on käynnissä pysäkin betonikiveysten asennus. Pirkankadun sähkönsyöttöasemalla Mirkka Rekolan puistossa tehdään pihan viimeistelytöitä ja Pirkankadun jalankulku-ja pyöräilyväylää Ilomäentien liittymässä muokataan. Pyynikintorin länsipuolen suojatie on suljettuna noin kolme viikkoa päällysrakennetöiden vuoksi.

Hämeenkadulla työt etenevät useiden korttelien alueella. Tavoitteena on saada tänä vuonna Hämeenkadun raitiotien päällysrakenne valmiiksi lukuun ottamatta Hämeensillan kohtaa. Hämeenkadun jalkakäytävien rakentaminen jatkuu vuoteen 2022 asti.

Hämeenkadun länsipäässä tehdään keskikaistan nupukiveystöitä ja jalkakäytävien kiveyksiä useassa kohdassa. Näsilinnankadun osuudella on saatu sekä nupukiveys- että asfaltointityöt päätökseen ja liittymäalue on avattu jälleen liikenteelle.

Hämeenkadun itäpäässä rakennetaan ratalaatan pohjaa ja keskikaistalla tehdään nupukivitöitä. Myös jalkakäytäviä kivetään mm. Stockmannin edustalla. Hämeenkadun ja Rautatienkadun liittymässä aloitetaan keskisaarekkeiden kiveystyöt, joiden vuoksi rautatienkadun ajokaistoja ja alueen suojateitä kavennetaan hieman. Rautatieaseman pysäkki C/D on siirretty lopulliselle paikalleen Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun väliseen kortteliin.

Itsenäisyydenkadulla tehdään kiskojen asennusta rautatien alittavan tunnelin itäpuolella. Rautatien alittavassa tunnelissa tehdään asfaltointia ja Tullin pysäkillä viimeistelytöitä.

Hämeenkadulla jatkuvat kiveystyöt kadun keskialueella ja jalkakäytävillä
Hämeenkadulla jatkuvat kiveystyöt kadun keskialueella ja jalkakäytävillä

Kaleva

Sammonaukiolla reunakiviasennukset ovat valmistuneet ja aukiolla jatketaan yötöinä asfalttien jyrsintöjä, reunakivijuotoksia ja tasausmassojen levitystä. Näiden jälkeen tehdään aukion asfaltointia ja ajoratamaalauksia.

Sammonkadulla ja Teiskontiellä valmistellaan nurmiratakylvöjä ja puiden istutuksia, jotka jatkuvat syksyllä. Teiskontiellä tehdään päällysrakennetöitä Ilmarinkadun risteyksen ja ABC-huoltamon kohdalla. Kaupinkadun risteyksessä on käynnissä kivityöt.

Rieväkadulla jatketaan viimeisten kiintoraidelaattojen pohjatöitä.

Vieritien sepelirataosuudella on tehty kiskojen leimuhitsauksia ja Kaupin Kampuksen pysäkillä on asennettu suurkatosperustuksia sekä tehty pysäkin täyttötöitä.

Taysin edustan raitiotietyöt etenevät kohti valmista
Taysin edustan raitiotietyöt etenevät kohti valmista

Hervannan valtaväylä

Sepeliradan kiskot, pöllit ja kumitasoristeykset on asennettu ja raiteelle tehdään vielä sepelöintiä ennen syksyllä tehtävää radan tuentaa. Ajojohtimien asennusta on jatkettu Hervannan valtaväylällä, mm raitiotiesiltojen yli.

Sepeliradalla tehdään tuentatöitä syksyllä
Sepeliradalla tehdään tuentatöitä syksyllä

Hervanta

Insinöörinkatu: Opiskelijankatu–Lindforsinkatu-osuudella tehdään viimeistelytöitä ja aloitetaan reunakivi-ja betonikiviasennuksia. Hervannan kampuksen pysäkin betonikiveykset ovat valmistumassa.
Atomipolku– Arkkitehdinkatu-välillä jatketaan ratalaatan pohjia Arkkitehdinkadun eteläpuolella eli Tohtorinpuistossa.

Hermiankatu: Hervannan valtaväylän liittymässä otettu käyttöön uudet liikennevalot ja asennettu uudet liikennemerkit. Myös päällystettä paikataan.

Tohtorinpuistossa tehdään liikennevaloputkituksia ja reuna-ja betonikiviasennuksia. Makkarajärvellä jatkuvat alusrakennetyöt.

Hervannassa Makkarajärvellä jatkuvat alusrakennetyöt
Hervannassa Makkarajärvellä jatkuvat alusrakennetyöt

Varikko

Varikon sisätiloissa jatketaan talotekniikan ja kiskoasennusten viimeistelytöitä. Varikon piha-alueella raiteiston rakentaminen ja pihatyöt etenevät suunnitellusti.

Varikko Hermiankadun suunnasta
Varikko Hermiankadun suunnasta

Hatanpään valtatien jatkoyhteyden suunnittelu etenee

Raitiotieallianssi on kesän aikana jatkanut Hatanpään valtatien jatkoyhteyden suunnittelua. Katusuunnitelmaa käsitellään loppukesän aikana Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnassa, ja tavoitteena on, että Tampereen kaupunginvaltuusto voi päättää rakentamisesta syksyn aikana.