Raitiotieallianssin joulukuu: Näsisaaressa tehdään radan pohjaa ja siltatöitä, katu- ja ratatyöt tauolla keskitalven ajan

Tampereen Ratikan osan 2 raitiotietyöt ovat joulukuun alkuun mennessä edenneet hieman etuajassa, sillä töistä on nyt valmiina 77 prosenttia kun projektiaikaa on kulunut 71 prosenttia.

Katu- ja ratatyöt valmistuivat marraskuussa Santalahdessa Rantatiellä sekä Niemenrannassa Federleynkadun ja Lielahdenkadun välillä. Myös Paasikiventien lisäkaistojen rakentamistyöt ovat valmistuneet.

Näsisaaressa painopenger on nyt purettu ja saaressa jatketaan talven aikana tulevan raitiotieradan pohjatöitä. Näsisaaren silta- ja paalulaattatyöt jatkuvat loppuvuoden ajan.

Hiedanrannassa kiveystyöt ovat valmistuneet tämän vuoden osalta. Myös tämän vuoden viimeiset raidetyöt ja kiintoraidelaatan valutyöt valmistuivat Hiedanrannassa marraskuun lopulla.

Niemenrannan ja Lentävänniemen alueella kaikki sähköratarakenteet on nyt asennettu, mutta säätötöitä jatketaan vielä loppuvuosi. Siihen liittyen raitiotien läheisyydessä työskentelemiseen tarvitaan jatkossa Tampereen Raitiotie Oy:n suostumus. Tampereen Raitiotie Oy:hyn on oltava yhteydessä myös silloin, kun ajolankojen alta kuljetetaan yli 5 metriä korkeita erikoiskuljetuksia. Lisätietoa Tampereen Raitiotie Oy:n tiedotteesta.

Joulukuun aikana osa työkohteista hiljenee joulutauolle. Raitiotieallianssi toivottaakin kaikille hanketta seuraaville rauhallista joulua ja rakentavaa uutta vuotta 2024!

Hyvää joulua ja rakentavaa uutta vuotta 2024!

Rakentamisen aikaisista liikennejärjestelyistä ja muista vaikutuksista sekä yötöistä ja osan 1 takuutöistä tiedotetaan ajantasaisesti Raitiotieallianssin nettisivulla. Joukkoliikennevaikutuksista tiedottaa Nysse ja Ratikan taiteesta sekä raitiotien jatkosuunnitelmista tiedottaa Tampereen Ratikka

Santalahti ja Näsisaari

Santalahdessa Rantatien länsipään valmistuneet katutyöt luovutettiin tilaajalle, Tampereen kaupungille, marraskuun alkupuolella. Paasikiventien lisäkaistatyöt valmistuivat myös virallisesti marraskuun lopulla, kun alue luovutettiin tilaajalle, Pirkanmaan ELY-keskukselle.

Näsisaaressa painopenkereen purkutyöt ovat päättyneet ja käynnissä on ratapohjan rakennekerrosten ja putkitusten rakentaminen. Pölkkylänsillalla on aloitettu vedeneristystyöt ja tukimuurikaukalon pohjalaatta on valettu. Hiedansiltoihin liittyvien paalulaattojen paalutukset ovat käynnissä, ja ne on tavoitteena raudoittaa ja valaa vielä ennen joulua. Rosenlewin sillalla on käynnissä valaistuksen asennustyöt. Santalahden lohkopäällikkö Olli Tuomisto kertoo videolla valmistuneista osuuksista sekä Santalahden ja Näsisaaren tulevista työvaiheista. Näsisaaren töitä voi seurata myös Raitiotieallianssin livekamerasta.

Pölkkylänsilta ja Näsisaari. Kuva: Raitiotieallianssi/Kimmo Vallden

Hiedanranta

Hiedanrannassa kiveystyöt ja päällysrakennetyöt ovat tämän vuoden osalta valmistuneet. Tulevan talven aikana Hiedanrannan alueella aloitetaan sähköratatyöt, joita varten on valmisteltu työalueita. Sähkönsyöttöasema 3:lla Hiedanrannassa asennustyöt jatkuvat. Vastaanottotarkastuksissa on tilaajille luovutettu sähkönsyöttöasema 2:n sekä asemien 1 ja 2 kaukokäyttö sekä rakenteet.

Hiedanrantaan on rakennettu uusi jalankulku- ja pyöräväylä Paasikiventieltä Hiedanraitille, ja se otetaan käyttöön ennen joulua. Käyttöönoton jälkeen Tampereen kaupunki aloittaa Paasikiventien ylittävän, vanhan ratasillan kautta kulkevan jalankulku- ja pyöräväylän purkamisen. Hiedanrannan Kehitys Oy vastaa uusista liikennejärjestelyistä ja asian tiedottamisesta.

Hiedanrannan työt jatkuvat jälleen tammikuussa vesihuoltotöillä. Ensi vuodelle jää tehtäväksi myös pääosin pintarakenteita kuten kiveyksiä, nurmetuksia ja asfaltointeja.

Portaat Niemen kartanon raitiopysäkille Sellupuistossa valmistuivat marraskuussa. Kuva: Antti Kärnä/Raitiotieallianssi

Lentävänniemi

Lentävänniemessä valtaosa katu- ja ratatöistä on valmistunut. Federleynkadun, Kehyskadun ja Lielahdenkadun valmiit katuosuudet luovutettiin tilaajille, Tampereen kaupungille ja Tampereen Raitiotie Oy:lle, marraskuun lopulla. Työnaikaiset liikennejärjestelyt on suurimmilta osin purettu valmistuneilta kaduilta. Lentävänniemen lohkopäällikkö Erkka Selonen kertoo videolla valmistuneista osuuksista.

Viime viikkoina Niemenrannan ja Lentävänniemen alueella on tehty viimeistelytöitä kuten liikennemerkkien ja pollarien asennuksia sekä asennettu katupuiden varusteita. Halkoniemenkadulla on asennettu pysäkkikaiteen perustuksia, sähkökaappien jalkoja ja kelivarauksella asennetaan myös pyöräkatosten perustuksia. Raitiovaunukuljettajien taukotila Pyhällönpuistossa on loppuja sähkötöitä lukuunottamatta valmistunut. Kaikki raitiotien sähköratarakenteet on nyt asennettu Niemenrannan ja Lentävänniemen alueelle, ja niiden säätötyöt jatkuvat vielä loppuvuoden ajan. Halkoniemenkadun ja Pyhällönpuiston katu- ja raitiotietyöt valmistuvat ensi vuoden aikana. Pyhällönpuiston töitä voi seurata Raitiotieallianssin livekamerasta.

Valmis Niemenrannanaukio. Kuva: Raitiotieallianssi/Wille Nyyssönen