Raitiotieallianssin marraskuu: Hatanpään valtatien katurakennustyöt valmiit – Santalahden uusi ylikulkusilta käyttöön loppuvuonna

Raitiotien länsiosalla (Pyynikintori-Santalahti) rakentaminen jatkuu marraskuussa raide- ja siltatöillä. Työmaalla valmistaudutaan talveen, ja kulkuväyliä ja ajoratoja on asfaltoitu muun muassa Rantatiellä, jossa autoliikennettä siirretään uusitulle ajoradalle. Osalla 1 (Pyynikintori-Hervanta, Tays-Hatanpään valtatie) Hatanpään valtatien katurakentamistyöt ovat valmistuneet. Hämeenkadulla asennetaan marraskuun aikana vielä tapahtumavalolaitteita, pääosin yötöinä.

Santalahden ylikulkusillalla on tehty asfaltointeja ja rakennettu hissikuilujen perustuksia. Silta on tarkoitus ottaa käyttöön marras-joulukuun vaihteessa. Sepänkadun sillalla on asennettu kannen teräspalkkeja sekä niiden välisiä sinkkilevyjä. Sillan kannen valu on marraskuun lopulla. Sepänkadun siltatyöt ja liikennekatko jatkuvat ensi vuoden loppukesälle.

Sepänkadulla, Rantatiellä ja Paasikivenkadulla jatkuvat katurakentamistyöt ja raitiotien pohjatyöt. Sepänkadulla ja Rantatiellä tehdään myös kiskojen asennuksia ja kiintoraidelaatan valuja niin kauan kuin kelit sallivat.

Raitiotietöitä tehdään tarvittaessa yöaikaan. Yötöiden ajantasaiset tiedot löytyvät Raitiotieallianssin verkkosivuilta.

Osalla 2 projektiaikaa on kulunut 32 prosenttia ja valmiusaste on 36 prosenttia. Töiden ja kustannusten etenemistä voi seurata Raitiotieallianssin nettisivuilla sekä Tampereen kaupungin nettisivuilla.

Tampereen Ratikan ja Nyssen kuulumisia

Matkustamisen kehityksestä sekä uudesta raitio- ja bussiliikenteestä lisätietoa löytyy Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen sivuilta. Nyssen uusi poikkeusinfo Twitterissä avattiin lokakuussa. Kanavasta löytyvät Tampereen seudun joukkoliikenteen automaattiset poikkeustiedotteet bussi- ja ratikkaliikenteestä.

Tampereen Ratikan taide -ohjelma on ehdolla Kulttuurigaalassa kulttuurin hyvinvointi -palkinnon saajaksi. Kulttuurigaala järjestetään Tampereen Mediapoliksessa 25. marraskuuta kutsuvierastilaisuutena. Se näytetään suorana lähetyksenä YLE TV1-kanavalla. Lisätietoa Ratikan taiteesta löytyy Tampereen Ratikan verkkosivuilta.

Rakentamistyöt marraskuussa

KESKUSTA

Hämeenkadulla tehdään tapahtumavalojen eli uusien valoverhojen asennuksia marraskuun aikana yötöinä.

Hämeenkadun uusia valoverhoja eli tapahtumavalolaitteita otettiin käyttöön 29.10. valoviikkojen avajaisissa

HATANPÄÄN VALTATIE

Raitiotieallianssin katurakennustyöt Hatanpään valtatien alueella sekä Suvantokadulla ja Aleksanterinkadulla ovat valmistuneet lokakuun lopussa. Hatanpään valtatien katurakenteet uusittiin raitiotien rakentamisen yhteydessä. Raitiotien rakentaminen Hatanpään valtatiellä alkoi tammikuussa 2020, ja se valmistui etuajassa kesällä 2021. Näin raitioliikenne koko osalla 1 (Pyynikintori-Hervanta, Tays-Sorin aukio) voitiin aloittaa 9. elokuuta 2021. Myös katurakennustyöt valmistuivat etuajassa. Alkuperäisen aikataulun mukaan raitiotien piti valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä ja katurakennustöiden ensi vuonna.

Hatanpään valtatien katurakentamistyöt valmistuivat lokakuun lopulla

SANTALAHTI

Sepänkadulla Pirkankatu–Satakunnankatu-välillä on käynnissä työmaa-alueiden siivous. Lisäksi osuudella asennetaan reunakiviä ja asfaltoidaan viikoilla 44-45. Satakunnankatu–Paasikivenkatu-välillä ovat käynnissä radan päällysrakennetyöt eli kiskojen asennus ja kiintoraidelaatan valutyöt. Autoliikenne on Satakunnankadun risteyksessä siirretty uudelle ajolinjalle risteyksen eteläpuolelle. Sepänkadun sillalla on syksyn aikana valettu sillan seinämien anturat sekä junaraiteiden pohjois- ja eteläpuolen seinämät, ns. kehäjalat, joille on tehty myös vedeneristys. Sillalla asennetaan parhaillaan teräksisiä HEB-palkkeja, niiden välisiä sinkkilevyjä ja harjateräksiä. Sillan kansi valetaan marraskuun lopulla.

Sepänkadun silta
Sepänkadun silta. Kuva: Wille Nyyssönen

Paasikivenkadulla on käynnissä kaapelireittien rakentaminen kadun eteläreunalla.

Rantatien itäpäässä jatketaan tukimuurin rakentamista sekä tehdään hulevesiputkituksia. Raitiotien kiintoraidelaatan pohjatyöt on saatu valmiiksi Santalahden pysäkille asti. Lisäksi alueella tehdään päällysrakennetöitä.Rantatien länsipäässä on tehty asfaltointeja ja autoliikenne siirretään valmiille ajoradalle marraskuun alussa. Santalahden ylikulkusillalla tehdään pintarakennetöitä. Silta avataan ylikulkukäyttöön marras-joulukuun vaihteessa.

Santalahden ylikulkusilta
Santalahden ylikulkusilta. Kuva: Wille Nyyssönen

Hiedanrannassa Sellupuiston painopengertyöt valmistuvat marraskuun aikana, ja sen jälkeen penger on paikoillaan noin puolitoista vuotta. Töihin liittyviä jalankulku- ja pyöräilyjärjestelyjä on purettu ja palautettu alkuperäiseen tilanteeseen siten, että Federleynkadun eteläpuolelta on jälleen avattu jalankulku- ja pyöräväylä käyttöön. Samalla suojateiden eteen kiertotien vuoksi asennetut autoliikenteen hidasteet on poistettu. Sellupuiston alueella painopenkereestä aiheutuvat liikennejärjestelyt jatkuvat edelleen.