Raitiotien ajojohtimien asennus sekä kaikki raitiotietyöt valmiit Kalevassa ja Hervannassa

Raitiotieallianssi on saanut valmiiksi ajojohtimien asennustyöt Taysin alueella sekä Etelä-Hervannassa.

– Ajojohdinasennusten päättymisen myötä kaikki Kalevan ja Hervannan raitiotietyöt ovat nyt valmiit. Maaliskuun puolivälissä näillä uusilla alueilla aloitetaan myös ratainfran testaus vaunukalustolla, Raitiotieallianssin projektipäällikkö Sari Valjus kertoo.

Makkarajärvenkadun raitiotietä Hervannassa

Kalevan viimeiset ajojohdinasennukset tehtiin alkuvuonna Teiskontieltä Kekkosentien ylittävälle ratasillalle, Tekunkadulle, Lääkärintielle sekä Taysin alueella sijaitseville raitiopysäkeille eli Taysin ja Kaupin kampuksen pysäkeille. Hervannassa viimeiset ajojohdinasennukset tehtiin Insinöörinkadulla Atomipolulta lähtien Tohtorinpuistoon ja sieltä edelleen Makkarajärvenkadulle ja Hervantajärven päätepysäkille. Ajojohtimien asennus on raitiotien rakentamisen viimeisimpiä työvaiheita. Raitiotien ensimmäiset ajojohdinasennukset tehtiin Itsenäisyydenkadulla vuoden 2019 tammikuussa. Ajojohdinta raitiotien osalle 1 (keskusta-Hervanta, Tays-Hatanpään valtatie) tulee kaikkiaan noin 35 kilometriä.

Taysin raitiopysäkki
Hervantajärven raitiopysäkki

Raitiotien rakentaminen sekä Kalevassa että Hervannassa aloitettiin keväällä 2017, ja Hervantaan asennettiin ensimmäiset kiskot jo saman vuoden toukokuussa. Kalevassa isoimpia työkohteita ovat olleet Kekkosentien ylittävä ratasilta, Teiskontie, Sammonkatu ja Sammonaukio, joita rakennettiin useassa eri vaiheessa.

Tekunkadun raitiotietä
Kaupin kampuksen raitiopysäkki

– Raitiotien rakentaminen on edennyt osalla 1 etuajassa, ja töistä on nyt valmiina jo 92 prosenttia. Projektiaikaa on tällä hetkellä kulunut 78 prosenttia.

Parhaillaan työt osalla 1 ovat käynnissä Hatanpään valtatiellä, jossa tehdään vesihuoltotöitä, Otavalankadun tunnelin korjaustöitä, nupukiveystöitä Hämeenkadun liittymässä sekä ajojohtimien asennuksia. Raidetyöt Hatanpään valtatiellä valmistuivat viime syksynä.

– Myös Hatanpään valtatien kaikki raitiotietyöt valmistuvat etuajassa, ja liikenne koko osalla 1 voidaan aloittaa 9. elokuuta. Alkuperäisen aikataulun mukaan raitiotietöiden Hatanpään osuudella piti valmistua vasta tämän vuoden loppuun mennessä, Valjus toteaa.

Katurakennustöitä Hatanpään valtatiellä jatketaan muutamissa kohdissa vielä syksyllä, liikenteen jo käynnistyttyä. Hämeenkadun katurakennustyöt jatkuvat pääsiassa Keskustorin alueella myöhemmin keväällä, ja myös ne saadaan valmiiksi tulevana kesänä, eli vuoden alkuperäistä aikataulua edellä. Raitiotien länsiosan rakentaminen Pyynikintorin ja Santalahden välillä etenee suunnitellusti ja aikataulussa.