Raitiotien sepeliradan tukemistöistä aiheutuu muutamia liikennejärjestelyjä ja muutoksia raitioliikenteeseen syyskuun lopulla

Tampereen raitiotiellä tehdään syyskuun loppupuolella sepelirataosuuksien tukemistöitä osan 2 rakentamisalueella Niemenrannassa ja Lentävänniemessä. Lisäksi tukemista tehdään nykyisen raitioliikenteen käytössä olevilla rataosuuksilla Taysin alueella sekä Hervannassa Tohtorinpuistossa. Töistä aiheutuu muutamia liikennejärjestelyjä, ja Hervannassa myös muutoksia raitioliikenteeseen.

Sepelirata tuetaan erillisellä raiteentukemiskoneella, joka tiivistää radan tukikerroksen eli sepelin ratapölkkyjen ympärille ja asemoi raiteen oikeaan asemaansa. Tuenta on osa sepeliraiteen rakentamis- ja ylläpitotyötä.

Sepelirataa tuetaan ensin Sellupuistossa ja Pyhällönpuistossa

Sepeliradan tuentatöitä tehdään ensimmäiseksi rakenteilla olevalla radalla Niemenrannan ja Lentävänniemen alueella päiväaikaan. Keskiviikkona 20.9. tukemiskone kuljetetaan lavetilla Federleynkadulle, josta se siirtyy töihin Sellupuiston sepelirataosuudelle. Torstaina 21.9. vuorossa on Pyhällönpuiston alue, jonne kone tuodaan lavetilla Halkoniemenkatua pitkin. Kuljetusten aikana liikennettä ohjataan tarvittaessa liikenteenohjaajien avulla.

Taysin alueella kiertoreitti jalankulkuun ja pyöräilyyn

Taysin alueella sepeliradan tuentaa tehdään viikonloppuöinä perjantaista sunnuntaihin 22.–24. syyskuuta. Sepelirataosuus sijaitsee Lääkärinkadulla, josta töiden vuoksi suljetaan raitiotien ylityspaikka. Jalankulkuun ja pyöräilyyn järjestetään kiertoreitti Kuntokadulta Elämänaukiolle johtavan väylän kautta. Lääkärinkadun raitiotien ylityspaikalta poistetaan töiden vuoksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden varoitusvalot jo perjantaiaamusta 22.9. alkaen, joten rataa ylitettäessä tulee noudattaa varovaisuutta. Varoitusvalot palautetaan toimintaan seuraavan viikon alkupuolella.

Ratatöissä oleva tukemiskone voi ajoittain hetkellisesti vaikuttaa alueen bussiliikenteeseen, mutta muita liikennevaikutuksia alueen auto- tai raitioliikenteeseen ei töistä aiheudu.

Opaskartta Taysin alueella sepelintuentatöiden aikana 22.-24.9.

Nyssen tiedote kulkureittien muutoksesta >>

Hervannassa muutoksia raitiotieliikenteeseen

Hervannassa sepeliradan tuentaa tehdään Tohtorinpuiston alueella sunnuntain ja maanantain (24.–25.9.) sekä maanantain ja tiistain (25.-26.9) välisinä öinä klo 23.00–4.00. Töiden vuoksi myös Arkkitehdinkadun, Insinöörinkadun ja Tohtorinkadun välisen liittymän liikennevalo-ohjaus on pois toiminnasta perjantaiaamusta 22.9. alkaen. Liikennevalo-ohjaus palautetaan takaisin käyttöön töiden jälkeen.

Töiden aikana raitioliikenne klo 23 jälkeen Hervannan kampuksen ja Hervantajärven raitiopysäkkien välillä hoidetaan takseilla. Tällöin Hervantajärven ja Etelä-Hervannan pysäkeiltä on taksiyhteys Hervannan kampuksen pysäkille raitioliikenteen vuoroihin. Hervannan kampuksen pysäkiltä raitiovaunun matkustajat viedään vastaavasti Etelä-Hervannan ja Hervantajärven pysäkeille taksikyydillä. Liikennejärjestelystä tiedottaa lisää tarkemmin Nysse.

Taysin alueen ja Tohtorinpuiston sepelirataosuuksien tuentatyö on normaalia radan ylläpitoon kuuluvaa toimintaa, jonka Raitiotieallianssi hoitaa raitiotien osan 1 takuutöinä. Sekä Taysin että Tohtorinpuiston alueella tehdään tarvittaessa öisin perjantaihin 29.9. saakka lisäsepelöintiä ja raiteiden harjausta. Jälkitöistä ei aiheudu liikennejärjestelyjä.

Korvaavat taksikuljetukset Hervannan Insinöörinkadun ja Makkarajärvenkadun välillä 24.-26.9.

Sepeliradan tukemistöistä ja työmaaliikenteestä aiheutuu jonkin verran melua lähiympäristöön. Raiteentukemiskone kulkee kiskoilla ja nostaa sekä oikoo raidetta samalla kun se tiivistää raiteen sepelitukikerrosta. Tuenta varmistaa radan geometrian ja kantavuuden eli tukemiskone asettaa kiskot, pölkyt ja sepelin oikeaan linjaan ja korkeuteen suhteessa toisiinsa. Koneen pituus on reilut 13 metriä ja painoa koneella on noin 40 tonnia. Tukemistöitä varten työkohteiden läheisyyteen kuljetetaan myös jonkin verran töissä tarvittavaa lisäsepeliä.

Korvaavien taksikuljetusten lähtöpaikat Hervannassa

Kartat: Nysse

Nyssen tiedote >>>