Rakennusten julkisivuihin mittausprismoja raitiotien asemoimiseksi

Tampereen raitiotien rakentamiseen liittyen talojen julkisivuihin kiinnitetään mittausprismoja viikoilla 8 ja 9. Prismojen avulla voidaan mitata tarkasti oikeat sijainnit kaikille rakennuskohteille, kuten raiteille, silloille ja kunnallistekniikalle.

Mittausprismoja kiinnitetään koko raitiotielinjalle keskustasta Hervantaan ja Kalevaan. Prismat ovat halkaisijaltaan noin kuusi senttimetriä ja ne kiinnitetään vaihtelevaan korkeuteen. Prisman kiinnittämistä varten seinään porataan halkaisijaltaan 12 millimetrin reikä, mihin kiinnitetään terästappi.

Työssä käytetään henkilönostimia, jotka vievät hetkellisesti, prisman kiinnityksen ajan, tilaa jalankulku- ja pyöräilyväyliltä. Paikalla on aina henkilö ohjaamassa liikennettä nostimen ohitse. Asennuksista on sovittu erikseen kunkin taloyhtiön tai kiinteistön kanssa.

Prismat asennetaan 3-4 metrin korkeuteen hyvän näkyvyyden mahdollistamiseksi. Mitattaessa mittauslaitteen on saatava näkyvyys kahteen tai kolmeen prismaan eli kiintopisteeseen yhtä aikaa tarkan sijainnin määrittämiseksi.