Raitiotien länsiosan ensimmäiset kiskot Sepänkadulle

Tampereen raitiotien osalle 2A (Pyynikintori – Santalahti) asennetaan ensimmäiset kiskot elokuussa viikolla 32. Kiskot tuodaan Sepänkadulle maanantain ja tiistain 9.–10.8. välisenä yönä. Ensimmäisenä kiskoja asennetaan Sepänkadulla Pirkankadun ja Satakunnankadun välille. Tämän vuoden aikana rataa rakennetaan Sepänkadun lisäksi myös Rantatiellä.

Kiskot päästään asentamaan Sepänkadulla ratapohjien valmistumisen jälkeen. Kiskojen asentamista seuraa raudoitus- ja muotitustyöt sekä kiintoraidelaatan betonointi. Lopuksi alue pinnoitetaan asfaltilla. Kiskojen tuomisesta betonivalun ja asfaltoinnin valmistumiseen kestää yhteensä noin neljä viikkoa.

Sepänkadulle tulevat kiskot ovat urakiskoja ja niitä asennetaan ensimmäisessä vaiheessa noin 50 ratametriä Pirkankadun ja Satakunnankadun välillä. Tampereen raitiotiellä käytettävät urakiskot valmistetaan Luxemburgissa ja vignole-kiskot Puolassa. Kiskojen valmistaja on kansainvälinen teräs- ja kaivosyhtiö ArcelorMittal.

Tänä vuonna kaksoisraidetta rakennetaan Sepänkadulla Pirkankadun ja Sepänkadun siltatyömaan välillä noin 400 metriä. Rantatiellä kiskoja päästään asentamaan syyskuun aikana. Asennus aloitetaan tien länsipäästä ja rataa rakennetaan tämän vuoden puolella noin 350 metriä Lielahden suuntaan.

Tällä hetkellä työskennellään osalla 2A eli Pyynikintorin ja Santalahden välillä. Koko osalle 2 eli Pyynikintorilta Lentävänniemeen tulee kaksoisraidetta yhteensä 6 633 metriä,  josta nurmirataa on noin kolmannes. Reilu kolmasosa radasta on betoniin valettavaa kiintoraidetta, jota tulee sekä erilliselle väylälle että sekaliikennekaistaosuuksille. Loppuosa radasta on sepeliraidetta.

Raitiotien osan 2 työt aloitettiin viime vuoden marraskuussa liikennejärjestelyjen valmistuttua Pirkankadulla, Sepänkadulla, Paasikivenkadulla ja Rantatiellä. Ennen kiskojen asennusta Sepänkadulla on tehty louhintaa, radan pohjatöitä sekä siirretty kunnallistekniikkaa, johtoja ja putkia pois radan alta. Sepänkadun silta suljettiin toukokuun alussa ja sillan uusimistyöt kestävät arviolta vuoden 2022 loppukesään asti.

 

Infoboksi:

• Tampereen raitiotien osan 2 ensimmäiset kiskot asennetaan Sepänkadulle viikolla 32
• kiskoja asennetaan ensimmäisessä vaiheessa Pirkankadun ja Satakunnankadun välille, eli noin 50 ratametriä
• vuoden 2021 aikana kiskoja asennetaan yhteensä noin 750 metriä Sepänkadulle sekä Rantatielle
• osalle 2 rakennetaan kaksoisraidetta yhteensä 6 633 metriä, josta nurmirataa on noin kolmannes. Reilu kolmasosa radasta on betoniin valettavaa kiintoraidetta, jota tulee sekä erilliselle väylälle että sekaliikennekaistaosuuksille. Loppuosa radasta on sepeliraidetta.
• Tampereen raitiotien raideleveys on 1435 mm eli sama, joka muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa on yleisesti käytössä.

 

Palautteet:
Tampereen palvelupiste
sähköposti tampereenpalvelupiste@tampere.fi
puhelin 041 730 8168
Frenckellinaukio 2 B
postiosoite PL 487
33101 Tampere
avoinna ma – pe klo 9 – 16