Tampereen raitiotien koeajot ensimmäistä kertaa Tammelaan asti – uudet koeajot alkavat 14.9.

Tampereen raitiotien ja Ratikan koeajot jatkuvat 14.-18. syyskuuta uudella alueella. Ratikka liikkuu tällöin Turtolan ja Itsenäisyydenkadun asematunnelin välillä sekä Teiskontiellä Sammonaukion ja Kaupinkadun välillä. Koeajoja pyritään tekemään klo 9-15.

Tampereella otetaan syyskuussa käyttöön uusi Ratikan koeajoalue, joka ulottuu Turtolasta Tammelaan. Alueeseen kuuluvat Hervannan valtaväylä (Turtolasta lähtien), Rieväkatu, Sammonkatu, Itsenäisyydenkatu asematunnelille asti sekä Teiskontie Kaupinkadulle saakka.

– Suoritamme koeajoja arkena ruuhka-aikojen ulkopuolella. Siirtymäajot tapahtuvat varikolta uudelle koeajoalueelle mahdollisesti ruuhka-aikana, sillä Hervannassa vaunu on jo tuttu näky ja se liikkuu sujuvasti muun liikenteen kanssa. Koejoissa testataan sekä rataa ja teknisiä järjestelmiä että raitiovaunua, koeajokoordinaattori, Tampereen Raitiotie Oy:n projekti-insinööri Niina Uolamo selventää.

– Vaunulla liikutaan koeajoalueella edestakaisin. Liikumme esimerkiksi Sammonaukion vaihdealueella useaan kertaan ja eri suuntiin, koska vaihteiden kaikki ajosuunnat, raiteet, vaihteenohjaus ja liikennevalot testataan, Uolamo jatkaa.

Ratikalla ajetaan aluksi kävelyvauhdilla ja nopeutta lisätään asteittain. Raitiotien liikennöintinopeuden mukaisia koeajoja tehdään koko osuudella, kaikilla raitiotiekaduilla. Enimmillään nopeus on 60 km/h Turtolan ja Rieväkadun välillä.

– Koeajojen eteneminen ja tarkemmat aikataulut riippuvat tehtävien testien onnistumisesta. Muutokset ovat siis mahdollisia. Ratikan bongaajilta toivomme malttia ja tarkkaavaisuutta liikenteessä. Kannattaa huomioida, että Kalevan alueella on käynnissä myös katutöitä, jotka vaikuttavat muun liikenteen kulkuun. Muistetaan pitää lisäksi huolta tarvittavista turvaetäisyyksistä näin korona-aikana, Uolamo huomauttaa.

Ajantasaisen tiedon koeajojen etenemisestä saa Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavista.

Ratikkakaupungin liikennesäännöt haltuun

Koeajoviikolla liikenteen sujuvuus varmistetaan maanantaina ja tiistaina liikenteenohjaajilla Turtolan ja Tammelan välisellä osuudella. Muiden tielläliikkujien tulee siis kulkea ensisijaisesti liikenteenohjaajien opasteiden mukaisesti, myös silloin kun liikennevalot ovat päällä. Liikenteenohjaajien opastuksen päätyttyä alueella noudatetaan raitiotiealueen liikennesääntöjä ja valo-opasteita.

Alueelle pystytetään myös opastekylttejä, joilla muistutetaan koeajojen olevan käynnissä. Varikon ja Turtolan välisellä osuudella raitiovaunu kulkee liikennesääntöjen mukaisesti, joten siellä liikenteenohjaajia ei käytetä.

– Valo-ohjaukset ovat normaalisti toiminnassa koeajojen aikana, joten Ratikkakaupungin liikennesäännöt kannattaa kerrata ja pitää mielessä. Olemme tuottaneet yhdessä Tampereen kaupungin ja Nyssen kanssa runsaasti erilaista liikenneturvallisuusmateriaalia, johon kannattaa käydä tutustumassa sivuillamme osoitteessa tampereenratikka.fi. Sivuilla on yleistä tietoa liikennesäännöistä ja lisäksi kaavioita ajoneuvoliikenteelle, kevyelle liikenteelle ja jalankulkijoille. Lisäksi opastamme liikennesäännöistä animaatioiden avulla, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.