Raitiotieallianssin heinäkuu

Heinäkuu on suosituin lomakuukausi, mutta Tampereen raitiotien rakentaminen jatkuu kiivaimmillaan.  Heinäkuussa kaksoisraidetta tulee olemaan valmiina yli kaksi kilometriä.

Kesäkuussa Hervannassa kauppakeskus Duon eteen tuotiin ensimmäiset kiskot. Sammonkadulla tehtiin koekylvö nurmiradan koerakenteisiin 15.6. ja juhannuksen jälkeen nurmi alkoi jo vihertämään. Teiskontien alikulku Kalevan ABC:n kohdalla avattiin kevyen liikenteen käyttöön kuun lopussa.

Kesäkuussa alkoivat  Fun-radion taajuuksilla Ratikkaradion kuukausittaiset lähetykset rakentamisen etenemisestä ja valikoiduista teemoista. Heinäkuussa Ratikkaradiossa keskustellaan rakentamisesta Hervannassa.

Yötöistä on keskusteltu paljon. Raitiotietä rakennetaan myös öisin – kun työt sitä vaativat -blogissa kerrotaan miksi ja milloin raitiotietä urakoidaan öisin.

Nurmiradan koekylvöt tehtiin 15.6. ja nyt alue vihertää jo.
Blogi: Nurmiradan suunnittelun lyhyt oppimäärä.

Heinäkuu

Keskusta

Pyynikintorilla jatkuvat vielä vesihuoltolinjatyöt ja Pirkankadun keskellä raitiotien pysäkkialueen rakentaminen. Kiintoraidelaattoja tehdään välillä Mariankatu- Hämeenpuisto. Hämeenpuistossa joudutaan tekemään uusia liikennejärjestelyjä, jotta laattapohjat ja kaapeliputkitukset saadaan tehtyä risteysalueella. Hämeenpuiston ja Pirkankadun liittymässä, pääkirjasto Metson edustalla oleva suojatie suljetaan 9.7.

Hämeenkadun länsipäässä Tuulensuussa kivetään pysäkkialuetta. Hulevesi- ja kiveystyöt siirtyvät pohjoisreunalla rakennusten vierustoille ensi viikolla. Kulku kiinteistöihin ja jalankulku Hämeenkadulla säilyy koko ajan. Työt kestävät arviolta noin 2-3 viikkoa kunkin kiinteistön kohdalla hulevesitöiden osalta, kivityöt jatkuvat vuoden loppuun saakka. Joitakin työvaiheita joudutaan tekemään öisin.

Näsilinnankadun ja Kuninkaankadun välillä tehdään kiveys- ja päällysrakennetöitä. Kuninkaankadun ja Aleksis Kiven kadun välillä tehdään laattapohjaa ja reuna-alueiden töitä. Keskustorilla aletaan tekemään vesijohtotöitä viikolla 29, töitä valmistellaan ensi viikolla.

Hämeenkadun itäpäässä työmaa-alueiden siirtyminen on tuonut muutoksia bussipysäkkien ja suojateiden sijainteihin. Koskikadun ja Pellavatehtaankadun välillä siirretään vesihuoltolinjoja. Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun välillä tehdään kaapeliputkituksia ja nupukiveystä. Tuomiokirkonkadun ja Rautatienkadun välillä kiskot ovat jo osittain paikoillaan ja lisäksi tehdään kiintoraidelaatan pohjia.

Posteljooninpuistossa istutetaan siirtonurmea, jonka annetaan juurtua rauhassa heinäkuun. Puisto avataan elokuussa. Puiston reunalle rakennetaan loppukuusta kevyen liikenteen väylän pintarakenteet. Rautatienkadun reunalla tehdään kiinteistöjen vesihuoltotöitä. Rautatien alittavan tunnelin itäpuolella rakennetaan tukimuuria.

Tullintorin pysäköintihallin Itsenäisyydenkadun sisäänajorampin kohdalle maan alle rakennetaan raitoitien sähkönsyöttöasema. Tämän vuoksi sisäänajoramppi Itsenäisyydenkadulta pysäköintihalliin suljettiin. Tullintorin pysäköintihalliin on edelleen pääsy Pinninkadun kautta sekä Åkerlundinkadulta.

Itsenäisyydenkadulla Tammelan pysäkin kohdalla kaivetaan laattapohjia. Yliopistonkadun risteysalueella tehdään vesihuoltolinjatöitä. Aaltosenkadun ja Salhojankadun välillä rakennetaan kiintoraidelaattoja. Sampolan pysäkin kohdalla pohjoisen puolen kevyen liikenteen väylä on jo valmis. Eteläpuolella kevyen liikenteen väylää tasataan ja asfaltoidaan.

Posteljooninpuisto vihertää jo. Puisto avataan jälleen käyttöön elokuun aikana.

Kaleva

Sammonkadulla Sammonaukion ja Kaalamonaukion välillä viimeistellään kiveyksiä. Kaalamonaukion ja Kaupinkadun välillä tehdään radan alueella salaojia, kaapeliputkituksia ja rakennekerroksia. Kaupinkadun ja Tursonkadun välillä kevyen liikenteen väylälle asennetaan betonikiveyksiä. Sammonkatu 26 -pysäkki, etelänpuoleinen talouskaista ja kevyen liikenteen väylä palaavat käyttöön ensi viikon lopulla. Tursonkadusta itään päin viimeistellään kevyen liikenteen väylää. Tursonkadun ja Väinämöisenkujan välillä tehdään eristyksiä ja täyttöjä. Sarvijaakonkadun risteyksestä itään kaivetaan ratapohjia.

Rieväkadun risteysalueella tehdä ratapohjia ja vesihuoltolinjojen siirtoja.

Teiskontiellä tehdään pohjia radalle. Kiskojen asennus ja kiintoraidetyöt alkavat parin viikon päästä. Teiskontien maanrakennusurakka jatkuu edelleen. Uimalankadun risteysalueen kaukolämpötyöt on saatu valmiiksi ja aluetta ennallistetaan. Liikenne palaa normaaliksi heinäkuun puolivälissä.

Tekunkadulla jatkuvat ratapohjien teko ja eristys.

Kuvissa on käynnissä paalulaatan valu Teiskontiellä. Maahan lyödään teräspaaluja ja paikalle valetaan betonilla laatta paalujen päälle jakamaan kuormaa kyseisille paaluille. Työvaihe joudutaan tekemään, jos pohjamaa ei ole riittävän kantavaa raitiotierakenteille. Kuva: Pasi Tiitola

Hervannan valtaväylä

Hervannan valtaväylällä Vuohensillankadun kohdalla siirretään sähkörakenteita osittain yötöinä. Vuohenojan pehmeikön kohdalla asennetaan sähkörataperustuksia ja maisemoidaan luiskia.

Turtolan pysäkillä tehdään kiveyksiä. Turtolan sähkönsyöttöasemalla asennettaan sähköjä. Video Turtolan sähkönsyöttöasemalta: https://youtu.be/yHZIUYHEavE

Suutalanahteella tehdä maisematäyttöjä. Korkinmäen ratasillan anturapohjien kaivuu on käynnissä. Valtatie 9:n ylittävän Vackerin sillan Korkinmäen puoleisessa päässä tehdään täyttöjä. Vackerin sillan Hallilan puolen kansi valettiin tämä viikon alussa. Video valutöistä: https://youtu.be/eEathz-mZdc

Valtatie 9:n ja Hallilan pysäkin välillä kevyen liikenteen väylää ennallistetaan. Lammenkallion alikulkusillan kaivutyöt on aloitettu. Pehkusuonkadun ja kanjonin ylittävän Koivusenojan ratasillan välillä joudutaan mahdollisesti tekemään pientä louhintaa. Pehkusuonkadun ja Hallilan alikulun välillä kalliota rusnataan eli siitä poistetaan irtonainen aines. Alueelle rakennetaan kaapelireitti ja kevyen liikenteen väylä. Tällä viikolla Kanjonin ylittävän Koivusenojan ratasillan ja Kanjoninkadun välillä korvataan sähköilmajohtoja osittain yötöinä.

Turtolan sähkönsyöttöasema on saanut COR-TE-pintamateriaalin päällensä.

Hervanta

Insinöörikadulla Kanjoninkadun ja Orivedenkadun välillä työstetään radan reunatäyttöjä sekä kaivetaan reunatukien pohjia asennuksia varten. Orivedenkadun kiertoliittymän kiintoraidelaattojen betonivalut tehdään heinäkuussa. Orivedenkadun ja Opiskelijankadun välillä tehdään pohjia ratalaatoille, sekä aloitetaan Opiskelijankadun pysäkin paasikivien asennukset. Opiskelijankadun kiertoliittymän alueella tehdään kaapeliputkituksia, kiintoraidelaattojen pohjia sekä kaukolämpötöitä. Duon kauppakeskuksen edustalla tehdään kiintoraidelaattatöitä. Duon pysäkin paasikivien asennus alkaa heinäkuussa sekä muut kiveystyöt jatkuvat. Ahvenispolun ja Tamppikujan välillä tehdään kaapelisuojaputkituksia sekä ratalaatanpohjia. Tamppikujan ja Teekkarinkadun välillä tonttiliikenne kulkee uuden ratalaatan päällä. Teekkarinkadun liikenneympyrän alueella työt jatkuvat kantavan kerroksen lisäyksellä, päällystyksillä sekä reunatukien asennuksilla.

Hermiankadulla maanrakennusurakka jatkuu. Liikennevaloilla ohjattu yksikaistainen osuus Hermiankatua on siirtynyt ja laajentunut kesäkuun lopussa.

Kauppakaskus Duon eteen tuotiin kiskoja 11.6.2018. Kuva: Pasi Tiitola

Varikko

Varikon tontilla louhinta päättyy heinäkuun aikana. Varikkorakennusten rakentaminen alkaa elokuussa. Varikon tontille rakennetaan säilytyshalli, huoltohalli sekä sähkönsyöttöasema.

Varikon tontti oli jo varsin tasainen 2.7.

Osa 2 Pyynikintori-Lentävänniemi

Sepänkadun, Paasikiventien ja Rantatien raitiotien katusuunnittelu jatkuu. Tänä vuonna aloitetaan vielä Federleynkadun ja Kehyskadun suunnittelu.

Maankäyttö-, viestintä- ja vuorovaikutusryhmäläisiä kävi tutustumassa osan 2 reittiin 8.6. Hiedanrannasta löytyi jo ratikka mittakaavassa.

Tarkempaa tietoa kaikista työnaikaisista liikennejärjestelyistä saat nettisivuiltamme raitiotieallianssi.fi.

Aurinkoisia kesäpäiviä!